natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold

nieuws

Sayaguesa-runderen krijgen meer ruimte in Drents-Friese Wold

Fotograaf: Albert KerssiesBron: Natuurmonumenten

In het Hertenkamp (natuurgebied bij Wateren en onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold) heeft Natuurmonumenten overbodige rasters opgeruimd. Ze hadden geen functie meer. Het landschap ziet er nu nóg aantrekkelijker uit. Bovendien kunnen de Sayaguesa-runderen nog meer dwalen door het hele nationale park.

Soms zijn rasters nodig

In het verleden begraasden meerdere kuddes van diverse eigenaren het natuurgebied. Het betekende wel dat er veel rasters, zowel aan de buitenrand als in het natuurgebied, geplaatst moesten worden. De rasters hielden niet alleen de kuddes uit elkaar, maar beschermden ook jonge aanplant tegen vraat.

Begrazingsgebied uitgebreid

De laatste jaren laten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het nationale park, waar mogelijk, in zijn geheel begrazen door Sayaguesa-runderen en schapen. Daardoor konden de meeste rasters opgeruimd worden. De runderen en schapen helpen als natuurlijke maaimachines het landschap open te houden. De verwachting is dat de Sayaguesa’s de Hertenkamp snel zullen vinden. Nu kunnen ze nóg meer dwalen tussen bos en heide. 

Fotograaf: Ilja ZonneveldBron: Natuurmonumenten

Lekker dwalen

 Loop één van de wandelroutes door het Nationaal Park Drents Friese Wold en geniet van het mooie landschap zonder rasters. Wellicht  zie je de Sayaguesa’s lopen. 

word nu lid