natuurgebied

Nieuwkoopse Plassen

nieuws

Slaapplaats velduilen in Nieuwkoopse Plassen

Tijdens een veldonderzoek naar de noordse woelmuis in de Nieuwkoopse Plassen ontdekte onderzoekers van de Zoogdierenvereniging een slaapplaats van velduilen. Het gaat om minimaal acht uilen.

Minimaal acht velduilen

Onderzoekers van de Zoogdiervereniging waren op zoek naar noordse woelmuizen. Terwijl ze het stuk achter het beheerkantoor van de boswachters onderzochten, zagen ze een aantal velduilen. ’ Velduilen rusten overdag en vaak zitten ze dan bij elkaar. Op het ruige stukje land achter ons kantoor kunnen ze zich verbergen. Het gaat denk ik om een slaapplaats van minimaal acht velduilen’ aldus boswachter John Pietersen.
 

Overwinteraar in klein aantal

De velduil is met 30 gevallen een zeldzame broedvogel in Nederland. En ook als overwinteraar komt de uil in klein aantal voor. Het aantal schommelt ’s winters tussen de 100 en 300. Ze broeden en slapen op de grond. Deze mooie uil eet veelal veldmuizen. Maar ook een woelmuis eet hij graag.

 

Velduilen zien?

Als u langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat loopt, heeft u kans de velduil overdag te zien. Boswachter Pietersen: ‘Het zijn overwinteraars en met het begin van de lente kunnen ze snel weg zijn. Als je ze wilt zien, moet je eigenlijk de komende dagen komen kijken. Combineer het met een wandeling over het Oudshoornpad of door Lusthof De Haeck.’

 

word nu lid