Ga direct naar inhoud
Nieuws

#spreadnaturelove met Katja Staring

18 november 2019 | Petra Strijdhorst

Ze schrijft, blogt, fotografeert, reist én instagramt zich een slag in de rondte. Katja Staring doet bijna álles om zo veel mogelijk mensen van de natuur te laten genieten. Haar #spreadnaturelove werd op instagram al meer dan 25.000 keer gebruikt. Wij hielden een interview met deze dame met donkergroene vingers.

Katja Staring

Hallo Katja, waar kunnen mensen je van kennen?

Op Instagram ben ik actief onder de naam @DailyGreenspiration en ook mijn eigen blog heet zo. Ik ben bedenker van de hashtag #spreadnaturelove en maak elke vrijdag een speciale foto met verzamelvondsten uit de natuur. Dat is allemaal begonnen omdat ik Instagram interessant vond om te proberen. Nu heb ik er een dagtaak aan. Superleuk hoor, want ik ontmoet er allemaal aardige mensen met een groen hart. En dan ben ik weer zo enthousiast dat ik van alles op touw ga zetten voor volgers, zoals wandelingen en zaadruilacties en weet-ik-wat.

Verder kun je mijn naam zien bij artikelen in bladen, kranten, of bij blogs of online artikelen. Of op de cover van boeken. Ik schreef dit jaar samen met een tuinontwerpster het boek Avontuurlijk Tuinieren, dat gaat over hoe je op een ontspannen manier kunt tuinieren met de natuur als bondgenoot. En nu maak ik met biologen een nieuw boek over alle belangrijke beestjes in de tuin: van pissebed tot regenworm.

Waarom zet je je zo in voor de natuur?

De natuur is voor mij een essentiële factor in ons bestaan. Kan ik hele verhalen over houden. Kortweg: het is gezond, je wordt er blijer van, en raakt er even weg van de waan van alledag. En voor mijn gevoel komen wij hier in het westen in onze bomvolle omgeving steeds verder van de natuur af staan, en dan raakt de zorg voor de natuur ook minder. Terwijl wij de natuur zíjn. En als je de bewondering voor de natuur weer terugkrijgt, en er goed naar kijkt en van geniet, ga je er ook meer om geven, er beter voor zorgen.

Wat is jouw favoriete plant?

Ik kan er duizenden noemen, ze hebben allemaal een eigen functie, en ook allemaal hun eigen ‘moment of glory’. De ene plant trekt insecten, de andere draagt bessen voor vogels, de volgende produceert zoveel courgettes, dat je makkelijk tot de herfstvakantie elke week courgettesoep eet 😊

En wat is je favoriete natuurgebied?

Overal waar je kunt dwalen en kort verdwijnen, liefst zonder herrie van vliegtuigen of autoverkeer, en graag met zo weinig mogelijk informatiebordjes.

Wat is jouw ultieme tip voor mensen die hun tuin om willen turnen naar een natuurtuin?

Ga eens op safari dichtbij huis. Volg een mier, bestudeer een bij, kijk naar de vogels > zet nu een voederplank of huisje neer, je krijgt een real life soap die bingewatch-waardig is. Of maak eens wekelijks een foto van een mooie boom in je buurt – of teken ‘m-  en ontdek de veranderingen. Voor nu: geniet ook van de winter, ga veel naar buiten. Helpt enorm tegen een winterdip. En verder: doe vooral niet te veel. Laat blaadjes liggen, een rommelhoek(je) is heerlijk voor insecten, egels en vogels.

Voor wie is het leuk om jou te volgen, en waar/ hoe kan dat?

Mensen die dagelijks een portie natuur nodig hebben, kunnen op mijn Insta kijken of mijn blog lezen.

Het is mijn bedoeling dat mensen de magie van de natuur opnieuw ontdekken, Vaak kende je die als kind wel, maar ben je ‘m in de loop van je leven een beetje kwijtgeraakt. Ik hoop dat mensen weer gaan wandelen of fietsen, of gewoon wat dwalen of zitten. Of de natuur dichtbij halen in de tuin of op het balkon.

Deel ook jouw liefde voor de natuur

De door Katja bedachte en veelgebruikte #spreadnaturelove heeft als doel: aan iedereen laten zien hoe mooi de natuur is! Wij als Natuurmonumenten sluiten ons daar graag bij aan én roepen iedereen op om dat ook te doen! Dus doe mee en gebruik #spreadnaturelove bij jouw foto's op instagram en/ of twitter. Samen verspreiden we zo onze liefde voor de natuur 💚⁠

TIP gebruik de ‘schone’ hashtag, zonder emoticons .

 

Petra Strijdhorst