Ga direct naar inhoud
Nieuws

Steeds meer kennis over ecologie Marker Wadden

20 februari 2020 | Natuurmonumenten

Afgelopen week vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van onderzoekers die de flora en fauna en de voedselketen op Marker Wadden bestuderen. Ze delen met elkaar de resultaten van het afgelopen jaar en bespreken hun plannen voor het komend jaar. Zo wordt het ecologisch systeem van Marker Wadden steeds verder in kaart gebracht.

Welkom op Marker Wadden

Vanaf 2016, toen het eerste stuk land van Marker Wadden boven water kwam, zijn onderzoekers op de eilanden actief. Dat begon met het tellen en bestuderen van vogels. In 2017 volgde het Natuur in Productie onderzoek naar de ontwikkeling en de werking van het voedselweb van Marker Wadden. Van de primaire productie in het water tot en met het voedsel voor de vogels. En in 2018 is het monitoringsprogramma en het toegepaste onderzoek van KIMA gestart, waarbij onder andere gekeken wordt naar fytoplankton, zoöplankton, macrofauna, vis en vogels. 

Volgend veldseizoen

Net zoals het voor de flora- en faunasoorten pionieren is op Marker Wadden, zo was het voor de onderzoekers, zeker in het begin, ook. Maar inmiddels is een goed lopende groep onderzoekers ontstaan, die ondersteund wordt door het KIMA en Natuurmonumenten. Jaarlijks komen ze in de winter bij elkaar om opgedane kennis te delen en toekomstplannen te bespreken. Op naar het volgende veldseizoen, met nieuwe waarnemingen en inzichten over de ecologie van Marker Wadden!

onderzoekers

Deelnemers aan het wetenschappelijk overleg ecologie Marker Wadden (februari 2020).

Natuurmonumenten