Ga direct naar inhoud
Nieuws

Strijd om titel Groenste Politicus 2014 geopend

01 mei 2014 | Natuurmonumenten

Vanaf vandaag kan iedereen zijn of haar favoriete Groenste Politicus via groenstepoliticus.nl nomineren. De vijf kandidaten met de meeste stemmen op 1 juni gaan door naar de finale op maandagavond 16 juni.

Strijd om titel Groenste Politicus 2014 geopend

Vanaf vandaag kan iedereen via groenstepoliticus.nl politici nomineren. De vijf kandidaten met de meeste stemmen op 1 juni gaan door naar de finale op maandagavond 16 juni. Dan kiest een jury bestaande uit leden en medewerkers van Natuurmonumenten een winnaar uit de vijf finalisten. De Groenste Politicus van 2014 moet tastbare resultaten hebben geboekt op het vlak van natuur en landschap. Daarnaast is het een pré hij of zij zich heeft ingezet het verbinden van natuur met andere sectoren als gezondheid, recreatie of water.

Het betrekken van het publiek is niet de enige noviteit. Het is ook de eerste keer dat alle politici van Nederland (raadsleden, wethouders, algemene en dagelijkse bestuursleden van waterschappen, statenleden, gedeputeerden, Eerste en Tweede Kamerleden en bewindspersonen) die zich inzetten voor de natuur kans maken op de prestigieuze titel. Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel licht de nieuwe formule toe: “Wij realiseren ons terdege dat er ook buiten politiek Den Haag veel goeds wordt gedaan voor de natuur. De afgelopen jaren hebben we gemerkt hoe belangrijk goede bescherming vanuit Brussel is. Tegelijkertijd is het natuurbeleid gedecentraliseerd van Rijk naar provincies. In veel waterschappen vinden projecten plaats op het snijvlak van water en natuur. En ook op lokaal niveau maken politici zich sterk voor natuurbehoud. Kortom: er zijn veel politici die goede dingen doen voor de natuur en die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Daarom kiezen we ervoor om de verkiezing van Groenste Politicus dit jaar te verbreden en open te stellen voor alle politici.”De eretitel werd in 2008 voor het eerst toegekend aan Hugo Polderman (SP). Ook Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Henk van Gerven (SP) en Rick Grashoff (GroenLinks) vielen de afgelopen jaren in de prijzen.

Noot voor de redactie

Voor vragen van journalisten: Marlous van 't Pad Bosch, persvoorlichter Natuurmonumenten 06-52525645 | [email protected] | @MarlousPadBosch

Natuurmonumenten