Nieuws van de boswachter

Tegels eruit, bloemen erin!

08 mei 2020 | Mathiska Lont

Wil je meer vlinders en bijen in je tuin? Haal dan eens wat tegels uit je tuin om ruimte te maken voor bloemen en struiken. In deze tuintip vertelt boswachter Mathiska hoe je je tuin met wat kleine aanpassingen een stuk natuurlijker maakt.

Meer variatie in je tuin met muurtjes en minder tegels

Onder de tegels van je terras is het lekker droog en warm. Perfecte omstandigheden voor een mierenkolonie. Vaak ligt het terras dicht bij de achterdeur en lopen de mieren zo je huis binnen waar ze een keuken vol voedsel vinden. De kolonie kan dan uitgroeien tot enorme aantallen. Als je tuin flink betegeld is krijg je een monocultuur van één soort mier, bijvoorbeeld de zwarte wegmier. In een natuurlijke tuin beconcurreren de verschillende mierensoorten elkaar en krijgt één soort niet de kans uit te groeien tot een plaag. Bovendien leven in een gevarieerde tuin veel vogels, kevers en spinnen, die dol zijn op een hapje mier.

Hoe zorg je nu voor meer variatie in je tuin? Je leest het in deze tuintip!

Maak ruimte tussen de tegels

Leg de tegels van je tuinpad zo’n 5 centimeter uit elkaar en zet er plantjes tussen. Kies voor soorten die bijen en vlinders aantrekkelijk vinden: wilde tijm, kruipend zenegroen of sedum. Staat mooi en regenwater kan ook gemakkelijker de grond in.

Tegels met planten ertussen

Borders vol bloemen

Wil je nog een stapje verder? Verwijder dan een paar tegels uit je tuin of zelfs een hele strook. Zo krijg je meer ruimte voor bloemen met nectar voor bijen en vlinders. Trek bij een muurtje wat tegels weg en zet er een klimmer neer. Hier kun je dan een vogelhuisje en een insectenhotel in ophangen. In een kleine stap geef je de natuur in je tuin heel veel ruimte.

Maak een schuilplek van stenen

Heb je nu tegels over? Maak dan van het puin en ander stenen een muurtje of een bult. Dat hoeft helemaal niet strak te worden, want daar houdt de natuur niet van. Maak eens een plekje in de zon, in de schaduw, tegen een muurtje aan of bij je vijver. Afhankelijk van de plek maken verschillende soorten dieren gebruik van zo’n stenenstapel. Insecten kunnen erin schuilen als het regent of koud is. Ook salamanders kruipen er graag in weg.

Randje met stenen

Egelhuisje

Als je een paar grote tegels heel houdt kan je hier ook een slaapplek voor egels van maken. Leg er wat oude bladeren in, dat slaapt wat lekkerder.

Rotspartij in je tuin

Met iets meer werk kun je een mooie rotspartij in je tuin maken. Graaf een stuk af en gebruik deze grond om een talud te maken. Bijvoorbeeld langs je grasveld, border of tegen een muur aan. Een hoogteverschil van 20 cm is al mooi. Laat tussen de stenen ook nog ruimte open waar planten kunnen groeien en insecten hun eieren kunnen leggen. Dan is het helemaal geweldig! Tussen de stenen kun je warmteminnende planten zetten. Denk aan sedums en huislook, maar ook steenanjers, marjolein en tijm doen het hier goed.

Maak van tegels een rotspartij in je tuin

Stapeltje boomstammen

Naast muurtjes van steen kun je ook stukken hout stapelen. Het beste is onbehandeld hout, het liefst gewoon stammetjes inclusief bast. Een stapeltje stammetjes in de schaduw zal vooral door pissebedden en andere opruimers van de natuur gebruikt worden. Schimmels zullen het hout langzaam verteren en zo geschikt maken voor het leger opruimers. Voor heel veel vogels zal dit een zeer gewild voedsel plekje worden.

Een stapel stammetjes in de zon zal vooral solitaire bijtjes trekken. Je kan ze helpen door op de kopse kant boorgaten te maken. Tussen de stammetjes kunnen kevers en vlinders schuilen.

Stapeltje boomstammen

Nog meer tips voor je tuin

Mathiska Lont
Mathiska Lont
logo