Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Uit balans’: boek over werken aan natuurbescherming in Nederland

28 juni 2021 | Marjolein Koek

Vandaag verschijnt het boek ‘Uit balans’, geschreven door Marc van den Tweel (vertrekkend directeur van Natuurmonumenten) en Bjørn van den Boom (hoofd Public Affairs bij Natuurmonumenten). Een boek over werken aan natuurbescherming in Nederland.

Damherten aan de bosrand

Het Nederlandse landgebruik is ongekend intensief, de politiek wispelturig en het maatschappelijk debat in toenemende mate oververhit. Marc van den Tweel en Bjorn van den Boom beschrijven van binnenuit hoe Natuurmonumenten voor dilemma’s wordt gesteld en koers bepaalt in lastige en regelmatig terugkerende discussies. Of het nu gaat over het doden van wilde dieren, het kappen van bomen, het plaatsen van windmolens, het ontpolderen van vruchtbare landbouwgrond of het aanleggen van wandel- en fietsroutes in natuurgebieden.

Natuurbeheer of wensnatuur?

Van den Boom: “We laten in dit boek zien hoe Natuurmonumenten werkt aan haar missie. We kijken naar de dilemma’s waar we de voorbije jaren voor geplaatst zijn, welke keuzes we daarbij hebben gemaakt in het beheer van onze natuurgebieden. En welke afwegingen daarbij een rol speelden. Bij die dilemma’s geldt dat een aantal discussies regelmatig terugkeert. Moeten we natuurgebieden wel of juist niet openstellen voor het publiek? Moeten we er actief voor zorgen dat zoveel mogelijk planten en dieren een toekomst hebben in onze natuurgebieden, of zouden we de natuur juist zoveel mogelijk met rust moeten laten? En als we ervoor kiezen om ook zeldzame planten en dieren te beschermen en daarvoor actief beheermaatregelen nemen, is dat dan ‘geknutsel’ of ‘wensnatuur’? Kunnen we bedreigde natuurwaarden niet beter opgeven? Dit boek diept een aantal van die regelmatig terugkerende discussies uit en we lichten toe hoe Natuurmonumenten daarin koers bepaalde.

Over de auteurs

Marc van den Tweel (1964) was algemeen directeur van Natuurmonumenten sinds begin 2013. Medio 2021 stapte hij over naar sportkoepel NOC*NSF. Naast zijn werkzaamheden bij Natuurmonumenten is hij onder andere lid van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden,  bestuurslid van de Nationale Monumentenorganisatie en schrijft en spreekt hij over maatschappelijke ontwikkelingen en de ‘marketing van idealen’. Voorheen was hij werkzaam in directie- en managementposities bij het Wereld Natuur Fonds, Ronald McDonald Kinderfonds en Twynstra Gudde.

Bjørn van den Boom (1978) is sinds 2015 als hoofd public affairs verantwoordelijk voor belangen­behartiging, beleidsbeïnvloeding en woordvoering door Natuurmonumenten. Daarvoor was hij voor Natuurmonumenten belangenhartiger in de Zuidwestelijke Delta. Voorheen was hij als ecoloog werkzaam bij Staatsbosbeheer.

Uit balans is te koop bij boekhandel en webwinkels en via de webshop van Natuurmonumenten

 

Marjolein Koek

Persvoorlichter landelijk & oost (Gld)