Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volop wintergasten in De Wieden

01 maart 2018 | Wilco Meijers

Grote zaagbekken, brilduikers, kuifeenden, wintertalingen, nonnetjes en zeearenden, in De Wieden barst het momenteel van de wintergasten.

nonnetjes

Oog in oog met een otter, stuntelende zeearenden, dobberende nonnetjes, in De Wieden heb je deze dagen zomaar een onverwachte ontmoeting met een wintergast.

Boswachter Johann Prescher kijkt zijn ogen uit. "Nonnetjes zie je hier niet zo snel, maar momenteel dobberen er vele tientallen rond. Een schitterende kleine eendensoort (zie foto boven) die hier alleen in de winter opduikt. Ze zitten nu vooral op de Belterwijde Oost. Door de wakken clusteren ze wat meer bij elkaar. Hun komst hangt sterk samen met de winterse omstandigheden." 

Andere veelgeziene wintergasten in De Wieden zijn kuifeenden, grote zaagbekken, brilduikers en wintertalingen. Die zitten vooral in kolkjes en slootjes. "Maar hoe meer het gebied dichttrekt, hoe minder die aantallen worden", verwacht Johann.

Zeearenden

Een andere bijzondere ontmoeting had de boswachter deze week met liefst drie zeearenden tegelijk.

Zeearenden

"Twee jongere dieren van verschillende leeftijden en een ouder dier met een ring. Die zonder ring waren geen zeearenden uit de directe omgeving zoals het Vogeleiland. Een van hen probeerde nog een meerkoet te pakken. Dat ging vrij stuntelig. Vandaag heb ik ze niet meer gezien, maar een collega van mij zag er vanmorgen nog een zeearend bij De Auken."

Otter gekiekt

Vanochtend zag Johann ook hele gave ottersporen op het ijs. "Otters hebben het nu niet zo heel makkelijk. Het kost ze door ijsvorming wat meer moeite om aan hun energiebehoeftes te voldoen en moeten daardoor soms ook overdag op pad. Dat maakt de kans op een ontmoeting iets groter."

Dat geluk had de boswachter afgelopen vrijdag. "Ik geloofde mijn ogen haast niet toen ik een otter - op haar dooie gemak en onverstoord -  op zo'n dertig meter afstand zag. De otter was snel verdwenen, maar dook later weer op. Ik pakte rustig mijn camera en het lukte mij om enkele foto's te maken. Een waanzinnige Wiedenbeleving!"

Otter
Wilco Meijers