Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandel virtueel door Nederlands mooiste natuurgebieden

19 maart 2020 | Shanti Haas

Goed nieuws voor wie deze dagen aan huis gekluisterd is: Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis! Zo zijn 19 bijzondere natuurgebieden virtueel te bezoeken via Google Street View én kun je live zo'n 25 broedende lepelaarkoppels volgen via onze Lepelaarcam.

Google Street View Veluwezoom

Natuurmonumenten wil dat iederéén van de natuur kan genieten. Daarom maakten we samen met Google negentien verschillende natuurgebieden digitaal beleefbaar via Google Street View.

Met 360-graden beelden kun je de bijzondere natuurgebieden virtueel verkennen vanaf je computer, smartphone of tablet. Om de mooiste gebieden van Natuurmonumenten in beeld te brengen, legden vrijwilligers eerder tientallen kilometers af met een speciale draagbare camera. Van het onbewoonde eiland Griend in het hoge noorden, via het water van De Wieden en de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot de Sint Pietersberg in het zuiden – Natuurmonumenten en Google brengen hiermee de natuur bij je thuis.

Speciale camera

Voor onze virtuele wandelingen hebben vrijwilligers de natuurgebieden vastgelegd met een speciale ‘Trekker’. Deze draagbare camera heeft maar liefst vijftien lenzen, die elke twee seconden een foto maken. De foto’s zijn vervolgens samengevoegd tot 360-graden beelden, waardoor je virtueel door de natuur kunt lopen. De natuurbeelden werden in de zomer van 2016 al vastgelegd, maar kwamen nooit eerder zo goed van pas. Nu veel Nederlanders langere tijd binnen zitten, kan deze technologische ontwikkeling ervoor zorgen dat mensen toch kunnen genieten van de mooie natuur die Nederland te bieden heeft.

Live webcam broedeiland lepelaarskolonie

Wie liever van realtime natuurbeelden en -geluiden geniet, kan zijn hart ophalen in de Nieuwkoopse Plassen. Met de live ‘Lepelaarcam’ kunnen liefhebbers 24 uur per dag alle verwikkelingen van een broedende kolonie lepelaars volgen. De eerste lepelaars werden dit jaar al op 12 februari gespot en inmiddels hebben zo’n 25 koppeltjes zich op het broedeiland genesteld. Over enkele dagen worden de eerste kuikens verwacht! Het is wel oppassen geblazen voor de aanstaande ouders en hun kroost, want oplettende kijkers hebben ook otters gespot. Tot noch toe lijken de broedpaartjes zich daar echter weinig van aan te trekken. 

Volg alle ontwikkelingen van de broedende lepelaarskolonie live via https://nestkastlive.nl/lepelaar/.

Klik hieronder het natuurgebied aan dat je digitaal wilt beleven via Google Street View:

 

Vrijwilliger maakt beelden met speciale camera in de Griend

Vrijwilliger maakt beelden met speciale camera in de Griend

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter