Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

30 november 2022 | Lisette van Effrink

Natuurmonumenten gaat tot uiterlijk half maart 2023 werkzaamheden uitvoeren op de Buitenplaatsen. Het betreft noodzakelijk onderhoud waarbij gevaarlijke bomen verwijderd worden. Waar mogelijk worden er nieuwe bomen terug geplant, zodat bezoekers ook in de toekomst van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen kunnen genieten.

Schaep en Burgh

De werkzaamheden zullen onder andere plaatsvinden op de hoofdlaan van Schaep en Burgh, de hoofdlaan van Spanderswoud en een laan achterop Hilverbeek. Ook enkele beeldbepalende bomen, waaronder drie zomereiken en een groene beuk voor het landhuis van Schaep en Burgh, moeten helaas gekapt worden. 

De veiligheid van bezoekers staat voorop

Veel van de bomen op de Buitenplaatsen zijn aangeplant in de negentiende eeuw toen de Engelse landschapsstijl in zwang kwam. Deze bomen zijn op het einde van hun leven gekomen en vormen een gevaar voor bezoekers. Door ouderdom en droogte raken de bomen verzwakt en worden ze eerder aangetast door schimmels zoals de reuzenzwam en honingzwam. Deze schimmels tasten de stabiliteit van de boom sterk aan waardoor hij zware takken kan laten vallen of zelfs kan omwaaien. 

Boswachter Robbert Wijnbelt: “Het doet altijd een beetje zeer om oude bomen te kappen, maar het is noodzakelijk kwaad. Het is onverantwoord om deze bomen te laten staan op plekken waar onze bezoekers dagelijks wandelen. De veiligheid van onze bezoekers staat voorop.” 

Planten van nieuwe bomen

Om ervoor te zorgen dat bezoekers ook in de toekomst van de Buitenplaatsen kunnen blijven genieten, plant Natuurmonumenten waar mogelijk nieuwe bomen terug. Op sommige plekken zal dit direct na de kap plaatsvinden. Op de plekken waar sprake is van zware zwamaantasting zal deze nieuwe aanplant pas later plaatsvinden, omdat hier de bodem eerst verbeterd moet worden. Bovendien is het van belang dat er meer spreiding in leeftijd van de bomen op de Buitenplaatsen komt, waardoor er een combinatie van jonge en oude lanen ontstaat. Deze gefaseerde aanpak zorgt ervoor dat toekomstige generaties niet met hetzelfde probleem worstelen. 

Het is mogelijk dat bezoekers tijdelijk hinder ondervinden van machines en beperkte toegankelijkheid van wegen of paden. 

Lisette van Effrink
Lisette van Effrink