Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog 11: hard werken voor de roedel

15 december 2023 | Marjolein Koek

De welpen en de ouders hebben een drukke zomer achter de rug. Aangezien de welpen zelf nog niet konden jagen moesten de ouderdieren flink aan de bak om voldoende voedsel voor de welpen en zichzelf te bemachtigen.

wolf valt edelhert aan

Op de camerabeelden zagen we dat de welpen in  verschillende groepjes, maar wel vaak in het bijzijn van minstens een van de ouderdieren, nieuwsgierig het gebied aan het verkennen waren. Spelenderwijs werd de binding tussen de dieren  binnen het roedel versterkt.

De ouders moesten hard werken om voldoende voedsel voor de roedel te bemachtigen. Zo zie je op de beelden een jachtscene waarbij de ouderdieren proberen een mannelijk edelhert te vangen. Het dier is echter zo slim om diep water in te gaan waar de wolven geen kans hebben. Ook zie je ze, na een waarschijnlijk intensieve jacht, water drinken en afkoelen. In de komende periode zullen de welpen met hun ouders mee gaan om te leren jagen. Benieuwd of we dat ook in de beelden zullen gaan terug zien.

Tussen de opnames op het zandpad zit (maar)  3 maanden (vanaf min 3, de oudere welpen vanaf 4.21). De welpen zijn in die korte tijd hard gegroeid. De laatste opname bij de poel is een heel recente en is van een 6 maanden oude welp. Het zal niet lang meer duren voor de jonge wolven niet meer van de ouderdieren te onderscheiden zijn. Het welpje met het onvolgroeide achterpootje komt nog steeds goed mee met de roedel.

Als welpen 1-2 jaar oud zijn gaan ze in de winter doorgaans weg bij de roedel en op zoek naar een partner en nieuw leefgebied om een eigen roedel te stichten. Daarom zien we in de winter vaker aanrijdingen met wolven. Het hoort er in een druk land als Nederland helaas een beetje bij, ook in andere landen in Europa zien we dat aanrijdingen een belangrijke doodsoorzaak zijn van wolven.  

De wolven van dit roedel zijn nog een beetje jong om bij de roedel weg te gaan, maar verkennen wel een steeds groter gebied. Vorige week werd bij Ede een wolf doodgereden door een trein. Ik keek meteen naar het achterpootje maar het bleek niet de manke welp te zijn. De kans dat het een andere welp is uit ‘onze’ roedel is echter groot, DNA-onderzoek moet dat uitwijzen.

Wolfblog 11: hard werken voor de roedel

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter