Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolvenwelpen gezien op de Veluwe

19 juni 2019 | Wilco Meijers

Een primeur in wolvenland: voor het eerst in ruim anderhalve eeuw zijn er in Nederland wolvenwelpen geboren. Het gaat om drie jonkies die op video zijn vastgelegd.

wolvenwelpen

De wolf is definitief terug in Nederland, zo bewijzen de filmbeelden die op 19 juni door de provincie Gelderland zijn vrijgegeven. Daarop zijn drie welpen te zien van ongeveer twee maanden oud. Er zijn aanwijzingen dat het er mogelijk zelfs vijf zijn. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad om wolvenwelpen gaat. Bekijk hieronder de video.

Wolvenwelpjes op de Veluwe

Wolvengezin

Het zat er een beetje aan te komen. Er woont al enige tijd een wolvenpaar op de Veluwe. Eind april werden ze samen voor het eerst gefotografeerd dankzij een wildcamera. En nu zijn er dus jonkies.

De moeder komt oorspronkelijk uit de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg. Als halfvolwassen puber ging ze in 2017 op de loop. Op zoek naar een nieuwe leefomgeving, op zoek naar een maatje waarmee ze haar eigen familie zou kunnen stichten. 

De wolvin stak begin 2018 onze grens over. Ze zwierf door noordelijk Nederland, ruim 600 km van haar geboortestreek. Op 26 juli vorig jaar werd haar eerste drol op de Veluwe gevonden, haar nieuwe woongebied.

In de maanden daarna dook de vader op, afkomstig uit het Duitse Nedersaksen. Samen struinden ze over de Veluwe, getuige hun markeringsplekken en dubbele loopsporen. Een gezin lag in het verschiet.

Razendsnel

“Supergaaf”, noemt wolvenkenner Michiel van der Weide van Natuurmonumenten het nieuws over de welpen. “Het gaat razendsnel. Gisteren verschenen er nog foto's van een wolf die een ree grijpt. En nu al het nieuws over welpen. Dat had ik zo rond augustus verwacht. De welpen blijven de eerste tijd vlak bij hun hol. Daar worden ze door hun ouders gevoed. Eerst alleen door de vader, maar de moeder gaat ook al vrij vlot mee op jacht. De jongen blijven veilig in het hol achter. Deze zijn kennelijk al oud en nieuwsgierig genoeg om zich wat verder van hun hol te wagen.”

Bij hun ouders

De welpen blijven de komende een tot twee jaar bij hun ouders. Het tweede jaar helpen ze met het grootbrengen van hun nieuwe broers en zusjes. Ze passen op als de ouders op jacht gaan, maar gaan ook al mee met de jacht.  

Aan het einde van dat seizoen of tegen de paartijd van de ouders worden de tweejarige wolven weggejaagd omdat ze geslachtsrijp worden. De jonge wolven kunnen ook uit eigen beweging het roedel verlaten.

Aanwinst voor de natuur

Michiel verwacht dat er voor de welpen voldoende ruimte is op de Veluwe. “Gemiddeld is een territorium van een wolf zo’n 200 vierkante kilometer groot. De Veluwe is circa 1000 vierkante kilometer. In theorie is er dus plek voor vier tot vijf roedels.

Voedsel is er in ieder geval genoeg. En ze hebben een duidelijke invloed op de fauna en het landschap. Herten gedragen zich anders. Ze zijn alerter en verplaatsen zich sneller. Dat verandert het graasgedrag. Dat biedt bijvoorbeeld groeikansen voor jonge bomen. De Veluwe wordt er een stukje natuurlijker op.”

Ga niet op zoek

De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekend gemaakt. Dat is om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de dieren. Natuurbeheerders roepen het publiek op om de dieren met rust te laten en de natuur niet te verstoren. Overigens leggen wolven grote afstanden af. De kans dat je ze dus tegenkomt is erg klein.

Lees hier het standpunt van Natuurmonumenten over de wolf.

Wilco Meijers