natuurgebied

Fochteloërveen

nieuws

Zeer zeldzaam kamveenmos gevonden in Fochteloërveen

Fotograaf: Judith Bouma

Eind 2013 deed veldbioloog Klaas van der Veen tijdens het inventariseren een bijzondere ontdekking in het Fochteloërveen. Samen met collega-vrijwilligers viel het oog op het uiterst bedreigde kamveenmos.

Hoogveenontwikkeling

'Een ogenschijnlijk nietig plantje dat aangeeft dat het goed gaat met de hoogveenontwikkeling in het Fochteloërveen', aldus boswachter Kim Pierik. 'Hier doen we het voor!' In het hoogveenherstelgebied Fochteloërveen komen maar liefst 19 soorten veenmossen voor, waaronder nu ook het kamveenmos, een rode lijst soort.

Fotograaf: Klaas van der Veen

Hoe ziet kamveenmos uit?

Vrijwilliger Klaas van der Veen: 'het gelige kamveenmos lijkt een beetje op de fijne vormen van gewoon veenmos, maar heeft daarnaast ook hele klein betakte stengels. Het groeit in het Fochteloërveen samen met kleine veenbes, lavendelheide, ronde zonnedauw, eenarig wollegras, veenpluis en pijpenstrootje. De groeiplaats van het kamveenmos ligt in een overgang tussen pijpenstrootjevegetatie met veel gewimperd veenmos, gewoon veenmos en waterveenmos en een open vlakte met veel eenarig wollegras, wrattig veenmos, hoogveen-veenmos, ronde zonnedauw en waterveenmos'.

Bijdrage Nationale Postcode Loterij

Natuurmonumenten werkte de afgelopen jaren samen met een aantal partners aan het vergroten van het oppervlak actief groeiend hoogveen en natte heide in het Fochteloërveen, bijvoorbeeld in het project Dutch Crane Resort. Dankzij bijdrages van onder meer de Nationale Postcode Loterij, de provincies en LIFE gaat het goed met de hoogveenontwikkeling in het Fochteloërveen.

Beluister hier het interview dat Vara's Vroege Vogels onlangs had met veldbioloog Klaas van der Veen in het Fochteloërveen.

 

word nu lid