Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zomerdieren

25 juni 2019 | Wilco Meijers

Welke dieren associeer jij met de zomer? De zwaluw natuurlijk, de zomertortel misschien, of de zomertaling. Maar wat is het ultieme zomerdier?

Boomkruinen

De natuur is al vroeg in zomerse sferen. De eerste bloemen gaan hangen, het groen wordt donkerder, het bos oogt lomer. Alle zomergasten zijn genesteld, er heerst een zomerse sereniteit.

Heerlijk om in te wandelen. En dan zie of hoor je vanzelf van die typische zomerdieren. Een ree in roodbruin zomerkleed, een blauwborst in het veld, een zwartkop in het park of misschien wel een wespendief, diep in het droge bos.

Maar zelfs voor ervaren wandelaars heeft het zomerse bos nog geheimen. Ooit wel eens een zomertortel gezien? Zo’n fijn getekend duifje dat zachtjes zit te koeren in de bosrand? Nee? Ik ook niet. Dat geldt ook voor een beroemde, maar zelden geziene zomergast: de wielewaal. Ondanks hun knalgele verenpak leiden ze een verborgen bestaan. Hoog in de boomkruinen zingen ze hun vloeiende melodieën. We moeten het maar even met een clipje doen.

'Dudeljo' klinkt het hoog in de bomen.

Zo zijn er wel meer zomerse dieren die nog op het verlanglijstje staan. Een hop zou leuk zijn, een zonnende adder op de hei of een voorbij fladderend vliegend hert. Wie weet komt het er nog van. Een prima reden voor nieuwe zomerse wandeltochten door de natuur.

Ook zin in een zomerse wandeling? Kies je eigen route.

Wilco Meijers