Ga direct naar inhoud

Ontstressen in stadse natuur

Stenen, drukte en een imposante skyline; dat zijn de associaties met Rotterdam. Natuur hoort daar niet bij. Ten onrechte, vindt stadsboswachter Maurice Kruk. Bevlogen vertelt hij over levendige stadstuinen, verrassende vlinders en nieuwe natuur die gewoon per metro bereikbaar is.

Wandel vanuit de stad naar het Rotterdams platteland

"Natuur staat vaak niet bovenaan het lijstje met Rotterdamse associaties. Maar je vindt hier wel degelijk groen! Tussen elke straatsteen komen plantjes naar boven. Gierzwaluwen broeden in de spleten van gebouwen, bijvoorbeeld in de Witte de Withstraat. Spreeuwen zoeken naar een gemakkelijk hapje zoals een stukje brood of frietje op Rotterdam CS. Natuur is overal, ook in Rotterdam. Je vindt hier alleen andere soorten dan ‘in het wild’. De stad biedt een stenig milieu waar diersoorten die van rotslandschappen houden graag op afkomen. Niet voor niets is de voorouder van onze stadsduif de rotsduif. Die wordt hier weer bejaagd door de slechtvalk, liefhebber van hoge bruggen, torens en gebouwen.

Stadsboswachter Maurice
‘Er is dicht bij huis zo veel te beleven!’

Die stadse natuur wordt vaak over het hoofd gezien. Mensen in de stad zijn over het algemeen minder met natuur bezig, terwijl er dicht bij huis zo veel te beleven is! Groen is daarnaast belangrijk voor de gezondheid. Een groene omgeving ontstresst de geest, zuivert de lucht en houdt de stad koel. Groen vangt ook overvloedig regenwater op en voorkomt daarmee overstromingen. En met kleine stappen kun je de natuur in een stad gevarieerder en dus leuker maken. Dat kan al klein beginnen. Maai bijvoorbeeld niet alles weg en  zaai polderbloemen in de berm in. Van bloeiende bloemen worden mensen vrolijk, bewust of onbewust. En de geurende nectar trekt weer veel vlinders en insecten aan. Twee vliegen in een klap!

Polderbloemen op het Rotterdams platteland

Wil je toch even naar adem happen en ontsnappen aan de drukte van de grote stad? Op slechts een fietstochtje afstand vanaf het centrum vind je het Rotterdams platteland. Dat is mijn werkplek. Het fietspad Polderpad leidt je ernaartoe. Het is amper voor te stellen; natuur zó dicht bij de stad. Je kunt er zelfs met de metro naartoe. Het is slechts vier haltes vanaf Rotterdam CS totdat je bij Melkschuur Zuidpolder staat; de toegangspoort tot een nieuw natuur- en recreatiegebied van circa 400 hectare. Natuurmonumenten heeft deze nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam van de gemeente in beheer gekregen. Samen met vrijwilligers werken we hard aan een mooi Rotterdams platteland met weidevogels, bloemen en vlinders in de wei.

Grutto's bij Rotterdam/The Hague Airport

Polderbloemen staan hier ‘s zomers in bloei. Het is niet alleen schitterend om te zien, maar vlinders, sprinkhanen, hommels en kleine zoogdieren vinden hier ook een plekje. Zo zag ik hier al snel na de opening de prachtige argusvlinder fladderen. Deze vlinder is in het oosten van ons land uitgestorven, maar komt in het westen nog wel voor. In de wilde bloementuin creëren we precies de kleinschalige afwisseling waar deze vlinder en heel veel andere beestjes zo van houden. Je kunt zelf ook gemakkelijk een levendige stadstuin creëren. Laat bijvoorbeeld eens wat dood hout liggen. Dit biedt een schuilplek voor veel beestjes. Bomen vol met klimop zijn een fijne nestelplek voor tuinvogels zoals de merel.

Als ik je nu warm heb gemaakt om het Rotterdam platteland te gaan ontdekken dan raad ik je zeker de Ackerdijkse Plassen aan! Dit verborgen pareltje ligt vlak bij de snelweg. Bijzondere vogels zoals de roerdomp, grutto en tureluur vinden hier een plekje. In de winter slapen hier tientallen grote zilverreigers. Met de Polderpadroute kom je vanzelf langs dit vogelparadijs. En wanneer je fietst langs de Berkelse Zweth zie je van alles: gele plomp en waterlelie in het water, lisdoddes (rietsigaren) aan de oever en boerenzwaluwen scherend over het water op zoek naar een lekker hapje. Geef je ogen de kost! Op de achtergrond zie je de stad Rotterdam. Vanaf deze plek ziet de stad er ineens zo klein uit. Het contrast tussen stad en natuur is hier prachtig te zien."

Wilde bloementuin bij Melkschuur Zuidpolder

Zes verschillende Polderpadroutes

Naast de fietsroute vanuit Rotterdam CS zijn er nog eens vijf Polderpadroutes rondom Rotterdam uitgezet. Lees de verhalen van de Hoogheemraadschappen, de boeren en de historische figuren.

Polderpad, een gloednieuw fietspad vanaf Rotterdam CS

Ontspanning vanachter je beeldscherm

Meer weten over stadsnatuur of natuur bij de stad?

Of lees de column van boswachter Maurice!

Meer & behoud van groen in de Randstad

Natuurmonumenten heeft zich de afgelopen decennia actief ingezet voor bescherming van de schaarse groene ruimte bij grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Voor ruim 300 hectare polderlandschap aan de noordkant van Rotterdam is bescherming nu gegarandeerd. Kilometers nieuwe wandel- en fietspaden in de natuur zorgen hier voor meer recreatie aan de rand van de stad.

Met de beweging Rotterdam de boer op! werken we samen met meer dan 20 partners aan meer biodiversiteit op het Rotterdams platteland, eten voor de stad en een eerlijke prijs voor de boer. Meer weten over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

Kijk hier wat er allemaal te beleven is op het Rotterdams platteland.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid