Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uniek beeld: tientallen grote zilverreigers verzamelen tijdens kou in Ackerdijkse Plassen

05 maart 2018 | Natascha Hokke

Nu het kwik stijgt en het ijs en de grond ontdooit, zien we de grote zilverreigers weer verschijnen in de polders van het Rotterdams platteland. De afgelopen dagen was er een heel ander, maar zeer uniek beeld te zien. “Aangezien er door de vorst en dichtgevroren sloten weinig te halen was in de polders, schaarden tientallen grote zilverreigers gemoedelijk samen om zo de koude dagen af te wachten en kostbare energie te sparen”, vertelt boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten.

Grote zilverreigers verzamelen in Ackerdijkse Plassen

Genadeloze jager

De Ackerdijkse Plassen dient als slaapplek voor zo’n 30 à 40 grote zilverreigers. Ze ontvluchten in de winter de snijdende kou in Midden- en Oost-Europa. Gezamenlijk brengen zij hier de nacht door. Maar zodra de zon zich laat zien, vliegen alle zilverreigers uit om individueel op jacht te gaan naar o.a. visjes, kikkers en muizen. Met zijn grote, gele snavel speurt hij om zijn prooi vervolgens genadeloos te spietsen.

Dooi is goed nieuws

“Tijdens de koude dagen hebben de meeste grote zilverreigers niet eens de moeite genomen om af te reizen naar het zuiden of naar hun voederplek. De blauwe reiger zag je daarentegen wel her en der langs de slootkanten verdwaasd in de spiegeling van het ijs staren.” Voor de reigers is het goed nieuws dat de dooi weer is ingezet. Door niet te eten tijdens dit vriesweer, verbranden ze hun vet erg snel. “Dat houd je natuurlijk niet lang vol”, aldus boswachter Maurice.

Grote zilverreigers verzamelen in Ackerdijkse Plassen

Rust & ruimte vlakbij Rotterdam

De grote zilverreigers hebben rust en ruimte gevonden in de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Samen met vrijwilligers houdt Natuurmonumenten dit natuurgebied, dat tussen Rotterdam en Delft ligt, gevarieerd. Een keer per maand kun je de Ackerdijkse Plassen tijdens een excursie zelf beleven. De foto’s zijn tijdens de wandelexcursie afgelopen weekend gemaakt door Hanneke Luijting.

Wil jij zelf dit bijzondere natuurgebied beleven? Kijk op onze agenda.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter