Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dik-Faber en Gerbrandy Groenste Politicus 2017

11 maart 2018 | Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft zowel Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid ChristenUnie) als Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër D66) uitgeroepen tot Groenste Politicus 2017.

Groenste politici 2017

Dit heeft de jury zondag bekend gemaakt bij Vroege Vogels (NPO Radio1). Het is uitzonderlijk dat er twee politici worden verkozen, maar dat is niet toevallig, aldus de jury. Verduurzaming van de landbouw is momenteel het meest actuele en urgente onderwerp in het politieke debat over natuurbescherming. Politiek ingewikkeld én een onderwerp dat over nationale grenzen gaat. Groen leiderschap in zowel Brussel als Den Haag is daarvoor keihard nodig.‘We kunnen de landbouw alleen vergroenen door met boeren samen te werken’, benadrukt Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten. ’Daarbij moeten natuur- en landbouwdossiers zowel in Den Haag als Brussel worden behartigd door politici van topklasse. En dat zijn Dik-Faber en Gerbrandy. Inspirerend, volhardend en diplomatiek brengen zij een natuurvriendelijke landbouw dichterbij.’

Lange adem en verbinder

De jury looft het uithoudingsvermogen van Europarlementariër Gerbrandy. ‘Dit is een man van de lange adem. Al jarenlang werkt hij aan betere natuurbescherming door Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los. Vanuit het Europees Parlement werkt hij aan vergroening van het Europese Landbouwbeleid, herstel van biodiversiteit en een verbod op het landbouwgif glyfosaat’, aldus de jury.

Kamerlid Dik-Faber ziet de jury bij uitstek als de bruggenbouwer die nodig is op dit dossier. ‘Boeren en natuurbeschermers kunnen niet zonder elkaar. Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar. Zij pleit voor eerlijke prijzen voor voedsel. Beloningen voor boeren die zich inspannen voor koeien in de wei of weidevogelbeheer. Maar ook voor innovatie en onderzoek naar een landbouw met minder bestrijdingsmiddelen.

Geen gedeelde eer, maar dubbel zoveel eer voor deze winnaars’, vindt de jury. De jury wordt gevormd door Ferry Mingelen (parlementair journalist), Jelle Reumer (hoogleraar paleontologie en bioloog) en Natuurmonumenten.

Bijzonder jaar

Natuurmonumenten organiseert de verkiezing tot Groenste Politicus dit jaar voor de tiende keer. Marc van den Tweel: ‘Een bijzonder jaar. We zagen al snel een hele mooie oogst aan genomineerde bestuurders binnenkomen, Dwars door alle politieke partijen heen werden politici genomineerd. Dit jaar opvallend veel wethouders en burgemeesters. Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks Tilburg) bereikte met zijn ambitieuze groene agenda de top drie van deze verkiezing. Het laat zien dat mensen groen leiderschap in hun directe omgeving ontzettend belangrijk vinden. We hopen natuurlijk dat de kiezers dit bij de gemeenteraadsverkiezingen ook weer laten zien.’In 2016 werd Rik Grashoff gekozen tot Groenste Politicus. Eerdere winnaars waren Marianne Thieme, gedeputeerde Van den Hout, Kamerleden Polderman, Ouwehand, Jacobi, Van Veldhoven en Van Gerven.

Bekijk hier het juryrapport van Groenste Politicus 2017 (pdf) 

Natuurmonumenten