Ga direct naar inhoud

Beklim de watertoren in Sint Jansklooster

Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

Watertoren van Sint Jansklooster

Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie. Vanaf 46 meter hoogte zie je de nog oude middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle percelen, ontstaan bij de ontginning van het veenmoeras. Wat verderop aanschouw je een wereld aan grote en kleinere plassen, dit is het gevolg van de turfwinning.

Reis naar boven in de watertoren van Sint Jansklooster, de Wieden

De trap naar boven

Spectaculaire reis naar boven

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

Opvallend bouwwerk

De toenmalige Waterleiding Maatschappij Overijssel, in 2002 opgegaan in Vitens, zette de watertoren neer. Het bouwwerk is van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is zeer kenmerkend voor het sobere bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De architect is helaas onbekend. Je kunt wel uit de stijl opmaken dat de ontwerper zich heeft laten inspireren door collega’s van de Amsterdamse school. Van een saaie watertoren is geen sprake; het bouwwerk toont zijn expressie met zijn opvallende in- en uitspringende hoeken.

Openingstijden & prijzen 

Onder leiding van een torenwachter beklim je de watertoren. Op zaterdagen -  in de schoolvakanties soms ook op donderdagen -  ontvangen de torenwachters je graag.

Tijden november t/m maart: 

De torenwachter geeft op zaterdagen een rondleiding om 14.00.

In de kerstvakantie daarnaast ook op donderdagen.

Tijden april t/m oktober:

De deuren gaan op zaterdagen open om 11:00 uur. De laatste klim omhoog is om 15:30 uur. Om 16:00 uur sluiten de deuren.

Let op: op zaterdag 8 juni a.s. is de watertoren helaas niet te beklimmen. 

Kaartjes

Een toegangskaartje voor volwassenen kost 5 euro; leden van Natuurmonumenten betalen 3 euro.

Kinderen t/m 12 jaar betalen 3 euro; kinderen van leden van Natuurmonumenten betalen 2 euro toegang.

Extra informatie

Zet je auto op de parkeerplaats van Bezoekerscentrum De Wieden en wandel in een kwartiertje naar de toren. 

Je loopt langs het schaatskunstwerk - en door het fietstunneltje dat beschilderd is - ter ere van schaatser Evert van Benthem. Hij woonde in Sint Jansklooster en won meerdere keren de elfstedentocht.

 

 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid