Boerderij Nijenburg

Op het prachtige Landgoed Nijenburg in Heiloo komen bijzondere natuur en geschiedenis samen. Natuurmonumenten wil Boerderij Nijenburg graag ontwikkelen tot een mooie startplek om het landgoed te ontdekken en te beleven. Het bijzondere erfgoed blijft behouden en de omgeving krijgt een nieuwe impuls.

nijenburg

Over de boerderij

Boerderij Nijenburg is een prachtige oude boerderij die onderdeel is van het Landgoed Nijenburg in Heiloo. De boerderij is op kaarten te vinden van midden 18e eeuw. De stal dateert van eind 19e eeuw.  Het is een prachtig voorbeeld van een traditionele stolpboerderij en een gemeentelijk monument. Vanaf 2009 is de boerderij niet meer in agrarisch gebruik. In de weilanden rond de boerderij konden toen wandelpaden aangelegd worden.

Meer over het landgoed

Herbestemming

Natuurmonumenten wil de leegstand van mooie oude gebouwen tegengaan en ze - waar mogelijk - beleefbaar maken voor het publiek. Een nieuwe bestemming geven aan gebou­wen vergt doorgaans flinke investeringen. Die moeten deels terugverdiend worden. Natuurmonumenten werkt samen met externen om te ontdekken welke kansen er liggen voor Boerderij Nijenburg.

In de afgelopen jaren

Met bewoners uit de omgeving, buren, Hendrick de Keyser, gemeente, recreatieondernemers en experts zijn er in 2014 verschillende inspirerende bijeenkomsten geweest over herbestemming en agrarisch erfgoed. Het advies is om van boerderij Nijenburg een toegankelijke en aansprekende ontmoetings­plek te maken voor bewoners van Heiloo en natuurliefhebbers uit de omgeving. Een beleefboerderij met horeca, waar ook kinderen enthousiast van worden en Na­tuurmonumenten zichzelf kan presenteren als beheerder van het landgoed. Op het wensenlijstje van de deelnemers stond bijvoorbeeld: horecagelegenheid, startpunt van routes, natuurspeeltuin, moestuin, kleinvee, fietsenstalling. Natuurmonumenten heeft zelf de wens bij Boerderij Nijenburg een nieuwe werkschuur annex vrijwilligersonderkomen te realiseren.

In 2015 heeft Natuurmonumenten gewerkt aan de plannen voor de ontwikkeling van de beleefboerderij. Een vrijwillige landschapsarchitecte heeft de wensen van deelnemers van de bijeenkomsten vertaald in een globale indeling - bekijk hier een impressie - voor de boerderij en de directe omgeving. Ook zijn de financiële haalbaarheid en de mogelijkheden voor een ruimere parkeerplaats - een wens uit het bezoekerstevredenheidsonderzoek -  uitgebreid verkend. Een gedetailleerdere uitwerking of uitvraag aan aannemers en ondernemers komt aan de orde als de bestemmingsplanprocedure en interne besluitvorming is doorlopen.

Planning

De herontwikkeling naar een belevingsboerderij met horeca past niet in het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied Heiloo. De gemeente heeft een herziening op de agenda staan. De nieuwe bestemming voor de boerderij wordt meegenomen in deze procedure. Het concept bestemmingsplan zal naar verwachting in 2019 of 2020 worden voorgelegd aan de inwoners en belanghebbenden voor inspraak. Natuurmonumenten werkt ondertussen aan het plan voor een nieuwe werkschuur annex vrijwilligersonderkomen. Ook maken we een eerste verbeterslag als het gaat om de voorzieningen voor bezoekers in het hele gebied.

De wens is om in 2020 of 2021 te starten met de realisatie van de publieksfunctie van Boerderij Nijenburg.

Op de hoogte blijven?

Voor geïnteresseerden en betrokkenen verzendt Natuurmonumenten wanneer er nieuws is een speciale nieuwsmail over de ontwikkeling van Boerderij Nijenburg. Meld je aan voor deze nieuwsmail door een mailtje te sturen naar [email protected]

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo