Ga direct naar inhoud

Stuifzandherstel in de Loonse en Drunense Duinen

Van 2009 tot 2014 is een groot Europees project uitgevoerd wat de stuifzanden nieuw leven moest inblazen. Stuifzandlandschappen zijn zeldzaam geworden. De omvang van het stuifzand in de Loonse en Drunense Duinen is ongeveer 465 hectare groot en daarvan is nog slechts 270 ha. in beweging.

Loonse Drunense Duinen

Dankzij een LIFE+ Nature bijdrage van de Europese Unie is het project Sand Dynamic in Inland Dunes gerealiseerd. Provincie Noord-Brabant heeft bijgedragen aan de andere helft van de kosten van dit grote project in De Loonse en Drunense Duinen

Stuifzand groeit dicht

Het stuifzand groeit steeds verder dicht met bos en dreigt totaal te verdwijnen. Leefgebieden van bijzondere planten en dieren worden hierdoor ernstig bedreigd. Klik hier (pdf 5 MB) om het verschil te zien in de luchtfoto's gemaakt in 1955 en 2007. 

Natuurmonumenten wil dit unieke landschap instandhouden en heeft daarvoor destijds een stuifzandherstelplan opgesteld. De maatregelen uit dit plan moeten het gebied weer haar openheid teruggeven, zodat de wind zijn werk optimaal kan doen, zie filmpje.

In november 2013 is een Layman’s Report uitgebracht, waarin dit grootschalige natuurherstelproject op een aansprekende wijze wordt gepresenteerd. 

Lees hier meer over dit project is uitgevoerd

Life en natura2000

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid