Ga direct naar inhoud

Natuurherstel De Loonse en Drunense Duinen

Met een omvang van 465 hectare is het stuifzandgebied in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen nog maar een fractie van wat het ooit is geweest. Slechts 270 ha. hiervan is nog actief in beweging.

Loonse Drunense Duinen

Dankzij een LIFE+ Nature bijdrage van de Europese Unie kan het project Sand Dynamic in Inland Dunes gerealiseerd worden. Provincie Noord-Brabant draagt bij aan de andere helft van de kosten van dit grote project in De Loonse en Drunense Duinen

Stuifzand groeit dicht

Het stuifzand groeit steeds verder dicht met bos en dreigt totaal te verdwijnen. Leefgebieden van bijzondere planten en dieren worden hierdoor ernstig bedreigd. Klik hier (pdf 5 MB) om het verschil te zien in de luchtfoto's gemaakt in 1955 en 2007. 

Natuurmonumenten wil dit unieke landschap instandhouden en heeft daarvoor een stuifzandherstelplan opgesteld. De maatregelen uit dit plan moeten het gebied weer haar openheid teruggeven, zodat de wind zijn werk optimaal kan doen, zie filmpje.

In november 2013 is een Layman’s Report uitgebracht, waarin dit bijna afgeronde, grootschalige natuurherstelproject op een aansprekende wijze wordt gepresenteerd. 

Lees hier meer over dit project

Life en natura2000

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid