Ga direct naar inhoud

Versterkingsplan Beeckestijn

Beeckestijn is een prachtige buitenplaats bij Velsen-Zuid en gewaardeerd als rijksmonument. Het staat internationaal bekend om de vele verschillende historische tuinstijlen. Om de bezoekers nu - en in de toekomst - te laten genieten van de bijzondere cultuurhistorie gaan wij de komende jaren belangrijke onderdelen van de parkaanleg verbeteren. Dit kan alleen met inzet van vrijwilligers en financiële steun van leden, particulieren, fondsen, bedrijven en overheden.

Buitenplaats Beeckestijn

Als trotse beheerder werkt Natuurmonumenten sinds 2011 aan het uitvoeren van een versterkingsplan voor buitenplaats Beeckestijn. Dit tienjarig plan hebben we in samenwerking met SB4 (Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen) opgesteld om de cultuurhistorische waarde van de buitenplaats te onderstrepen. Met de uitvoering verbeteren we eveneens de recreatieve mogelijkheden in het park.

Onderdelen die in het versterkingsplan aan de orde komen zijn o.a.

  • Paden, entrees en bebording
  • Kersenboomgaard
  • Waterkom
  • Centraal plateau en reposoirs
  • Alenbeek
  • Bloemenwaaier

Wat gaan we doen?

We brengen de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. En we gaan bijzondere cultuurhistorische elementen opknappen en beter zichtbaar maken. Deze ‘attracties’ zijn ieder op zich een waardevolle afdruk van onze geschiedenis.

Meer over het versterkingsplan lees je hier

Strakke lijnen, symmetrie en zichtassen

In het begin van de 18e eeuw legde men rond het landhuis classicistische tuinen aan, strak geordend door een kaarsrechte hoofdlaan en een geometrisch lanenstelsel. Daartussen lagen siertuinen en nutstuinen met groente, noten en fruit. In iets lossere Régence-stijl sierde de geschulpte vijver als middelpunt van de hoofdlaan de buitenplaats op.

Natuurlijk bedwongen tuinen

Vanaf 1742 breidde Jacob Boreel Jansz. de buitenplaats uit met tuinen in landschapsstijl. Ontworpen door de roemrijke tuinarchitect J.G. Michael volgens de tuinmode van die tijd. Natuurlijk ogende waterpartijen en slingerende paadjes met doorkijkjes op sierlijke akkers en korenvelden. Boreel pronkte graag met ‘zijn’ paradepaardjes; de bloemenwaaier in rococostijl, slangenmuren vol exotisch fruit en raadselachtige follies.

Roerige tijden en rust

In de Tweede Wereldoorlog woonden er Duitse militairen in het landhuis van Beeckestijn. Zij bouwden in de tuinen verschillende bunkers. Na de oorlog nam de gemeente Velsen de gehavende buitenplaats onder haar hoede. In 2011 droeg de gemeente het park aan Natuurmonumenten over. De gebouwen kwamen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser.

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is enorm belangrijk voor het onderhoud en beheer van de buitenplaats. Ze werken in de kruiden- en moestuin, maar verrichten nog talloze andere klussen; snoeien, zagen, beken schonen, hekken restaureren, inventariseren.

Samenwerking

Natuurmonumenten werkt samen met de Stichting Vrienden van Beeckestijn en de Gemeente Velsen.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Parkeerplaats Beeckestijn