Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Werk in uitvoering op Beeckestijn

Op de buitenplaats Beeckestijn brengen we de basisvoorzieningen op orde; entrees, bebording, paden en lanen, meubilair, bosvakken en waterlopen. We knappen bijzondere cultuurhistorische elementen op en maken deze beter zichtbaar. Deze elementen zijn ieder op zich een waardevolle afdruk van onze geschiedenis.

Beeckestijn lanen

Paden, entrees en bebording

De buitenplaats wordt druk bezocht door allerlei bezoekers, zoals wandelaars (met en zonder honden), fietsers en ruiters. Om de functie als stadspark in stand te houden hebben we paden en toegangen voorzien van nieuwe halfverharding. Hierdoor is de beloopbaarheid van de paden verbeterd. De bebording op de buitenplaats is vernieuwd. Samen met gemeente Velsen hebben we in het najaar van 2018 de hoofdentree, parkeerplaats en de ingang bij de kapelwoning heringericht.

Kersenboomgaard

De buitenplaatsen in Velsen waren in de 18e eeuw voor Amsterdam en Haarlem de belangrijkste leveranciers van kersen. De Velser kers genoot grote vermaardheid en gold als delicatesse. De oorspronkelijke boomgaard is verloren gegaan. In 2014 heeft Natuurmonumenten de boomgaard opnieuw ingeplant met 30 kersenbomen. Het opvallende, witte tuinhek is geheel opgeknapt.

Nieuwe tuinhek Beeckestijn

Restauratie waterkom

Door de vondst van een gedateerde steen weten we dat deze vijver in 1719 aangelegd is. De vijver met geschulpte rand vormde het middelpunt van een sterrenbos met acht lanen.

In 2015 is de schade aan stenen en voegwerk van de waterkom duurzaam hersteld. Het pad rond de vijver is opnieuw geprofileerd en de trappen schoongemaakt. Rondom de geschulpte vijverrand zijn acht nieuwe vazen geplaatst als tuinversiersel. De aanwezige betonnen banken zijn naar beneden verplaatst en er zijn twee nieuwe parkbanken geplaatst.

De restauratie van de vijverkom is tot stand gekomen dankzij bijdragen van gemeente Velsen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van Beeckestijn, Stichting Mr. Cornelis Roozen Fonds, Ars Donandi/Yske-Waltherfonds en leden van Natuurmonumenten.

Centraal plateau en reposoirs

De overgang van het classicistische en het landschappelijke deel wordt geaccentueerd door het verhoogd gelegen Centraal Plateau. Deze bijzondere plek is in 2016 opgeknapt, net als de reposoirs aan de noord- en zuidlaan. Het woord reposoir is een chique woord voor bankje. Het komt van het Franse werkwoord 'se reposer', wat uitrusten betekent. Het zijn plekken waar de bewoners van Beeckestijn tijdens het wandelen even konden gaan zitten om te rusten en van de omgeving te genieten.

Alenbeek zichtbaar maken

De naam Beeckestijn betekent “Stenen huis aan de beek”. De beek die daarbij waarschijnlijk bedoeld wordt is deze eeuwenoude Alenbeek. De beek ontsprong aan de voet van de duinen en liep in rechte vorm door naar het Wijkermeer aan de voorkant van het huis. Bij de aanleg van de landschapstuin is er een grillige vorm in de loop aangebracht. In de niervormige vijver ligt een klein eilandje, zoals populair was in18e eeuwse tuinen.

De Alenbeek is eind 2014 schoongemaakt en er zijn nieuwe houten stuwtjes geplaatst. Dit is van belang voor de doorstroming van het water in het park en de afwatering van de vijvers.

Voorplein Beeckestijn

Versterkingsplan

Bovengenoemde werkzaamheden maken deel uit van het tienjarig versterkingsplan wat Natuurmonumenten in samenwerking met SB4 (Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen) voor Beeckestijn heeft opgesteld. Doel van dit plan is om de cultuurhistorie en de bijzondere tuinstijlen van buitenplaats Beeckestijn te bewaren en de recreatieve mogelijkheden in het park te versterken.

logo