Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fries vakmanschap glanst in Limburg

08 april 2024 | Liesbeth Meijer

Het jachtslot Mookerheide is gebouwd in de stijl van Art Nouveau en werd in 1905 opgeleverd. De opdracht voor de bouw werd gegeven door een zeer rijke bankierszoon. De gebroeders van der Leeuw (architect en beeldhouwer en interieurdesigner) hadden er een waar lustoord voor het oog van gemaakt, zowel buiten als binnen.

het Jachtslot Mookerheide

Toen Natuurmonumenten het landgoed Mookerheide in 1985 verwierf, was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Na jaren van gebruik door de Dominikaner nonnen en een hotel was het geheel aan een grondige restauratie toe. Eerst zijn de kassen en de tuinen aangepakt en daarna het slot en het zijgebouw. Na jaren van herstel is het landgoed en het jachtslot nu weer helemaal tip top en een bezoek meer dan waard. De ledenraad van Natuurmonumenten had op 6 april een uitgebreide “sneak preview” van het jachtslot. De officiële opening is eind april. Maar van het landgoed kan iedereen nu al elke dag genieten.

Wanneer je aankomt, stralen de gekleurde tegeltjes op het weer zachtroze getinte hoofdgebouw je tegemoet. Alle tegeltjes moesten vernieuwd in deze uitgebreide restauratie. En het was de firma Tichelaar uit Makkum die deze bijzondere kleuren tegeltjes kon leveren. Alles over de restauratie vindt je hier.

Liesbeth Meijer