Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledenraad november 2023

11 februari 2024 | Elske Schuurmans

Nederland in 2130 was het thema van de ochtend van de ledenraad. Hoe zou ons land eruit kunnen zien in 2130? Als aftrap kregen we de droom en realisering van Markerwadden voorgeschoteld. Een droom die Roel Posthoorn inmiddels al weer ruim tien jaar geleden had. Daarna schetste Tim van Hattum 7 natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst.

Markerwadden

Vervolgens gingen we in groepen aan de slag met gesprekken en ideeën over: Waar en hoe kunnen we in 2130 wonen en werken, in de steden of verspreid over het hele land? Welke rol speelt de natuur als kompas? Hoe ziet ons landschap eruit?  Waar komt ons voedsel vandaan, eten we uit eigen regio? Vergezichten, dromen of schetsen voor een hoopvolle toekomst. Letterlijk schetsen want sneltekenaars brachten de gesprekken ter plekke in beeld. Natuurlijk levert één bijeenkomst geen hapklare toekomstvisie op. Dus volgen er meer gesprekken en bijeenkomsten om de wegen naar de toekomst helder te krijgen.

In de middag is de begroting besproken en het contributiebeleid vastgesteld. Verder bespraken we hoe NM meer kan doen voor betekenisvolle beleving en minder impact van activiteiten op de natuur. Bijvoorbeeld welke activiteiten passen bij de kwaliteiten van de verschillende gebieden. En hoe we zorgen voor voldoende aandacht voor de overgangsgebieden bij de invulling van het Rijksprogramma Landelijk gebied.

Als laatste agendapunt was er het afscheid en bedanken van Koos Biesmeijer die 8 jaar als vicevoorzitter van het bestuur een grote bijdrage heeft geleverd aan Natuurmonumenten. En we benoemden een nieuw bestuurslid Merel Soons, hoogleraar landgebruik en biodiversiteit aan de universiteit van Utrecht .

Elske Schuurmans

Ledencommissie