Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buitenplaats Beeckestijn

08 april 2024 | Andius Teijgeler

Begin maart bezochten wij, Marinus de Jong en Joke Baars, beiden lid van de ledencommissie Noord-Holland, Buitenplaats Beeckestijn. We werden verwelkomd door Marcel Haas (coördinator natuurbeheer) en Eveline Blok (boswachter communicatie en beleven) in hun recent opgeknapte werkschuur de IJsvogel. Na de koffie namen de boswachters ons mee op een wandeling over de buitenplaats.

Hoofdhuis Beeckestijn en Haarlems klokkenspel

Eveline Blok vertelt: “Beeckestijn was vroeger een buitenverblijf voor rijke kooplieden uit Amsterdam. In 1742 werd Beeckestijn gekocht door Jacob Boreel Janszoon. Van alle bewoners drukte hij het meest zijn stempel op het uiterlijk van de buitenplaats.

Sinds begin 2011 is Natuurmonumenten beheerder van de tuinen en het parkbos. Buitenplaats Beeckestijn is met de gebouwen en het hele parkbos een rijksmonument. De gebouwen zijn eigendom van Hendrick de Keyser Monumenten en worden door hen beheerd. We werken heel nauw met elkaar samen. Dat geldt ook voor Brasserie Beeckestijn (die het pand huurt van Hendrick de Keyser), de stichting Vrienden van Beeckestijn en de gemeente Velsen. Stichting Vrienden van Beeckestijn zet zich in voor behoud, duurzaam beheer en ontwikkeling van de buitenplaats en sponsort zowel tuin- als museumprojecten.”

Marcel Haas vervolgt: “Beeckestijn is beroemd om de stinsenflora (bol- en knolgewassen). Wist je dat er in totaal ruim 55 verschillende soorten op Beeckestijn voorkomen? Een echte eyecatcher is het Haarlems klokkenspel (gekweekte variant van de knolsteenbreek, Saxifraga granulata plena), dat vanaf eind april/begin mei volop in bloei staat. Vroeger in het jaar bloeien onder meer narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten.”

Foto van de Engelse tuin

Halverwege de buitenplaats passeren we het centraal plateau met aan weerszijden een trap. Hier gaat de Franse landschapsstijl met de strakke, geometrische opzet over in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paadjes en verrassende doorkijkjes. Langs de lanen staan hier monumentale bomen die zich soms niet (meer) houden aan de aanleg zoals ooit bedoeld was door de landschapsarchitecten. Haas: “Dit plaatst ons als beheerders soms voor een dilemma: laten we een gezonde boom staan of kiezen we toch voor een tuinaanleg zoals die oorspronkelijk was bedoeld?”

Storm Poly heeft in juli 2023 ook op Beeckestijn veel schade toegebracht. Marcel legt uit: “Daar waar we in natuurgebieden omgewaaide bomen laten liggen als deze geen belemmering of gevaar opleveren, moesten alle omgewaaide bomen op Beeckestijn opgeruimd worden. Het herstel van deze schade was niet alleen veel werk, maar kost ook veel tijd, afgezien van het feit dat je grote, monumentale bomen niet zomaar kunt vervangen. Er moeten keuzes gemaakt worden over hoe het één en ander weer wordt hersteld met veelal jongere bomen en struiken, zonder dat dit het karakter van de buitenplaats aantast.”

Foto van de Slangenmuur Beeckestijn

Slangenmuur op Beeckestijn

Beeckestijn heeft twee slangenmuren, een mooie kruiden- en moestuin en een unieke bloemenwaaier. De bloemenwaaier is zo aangelegd dat deze gedurende het seizoen van binnen naar buiten bloeit. Een hoveniersbedrijf helpt Natuurmonumenten bij het onderhouden van de tuinen naast de ruim 35 vrijwilligers die op de buitenplaats actief zijn.

Tijdens de wandeling vertelden Marcel en Eveline ook over de recreatiedruk en het gedrag van bezoekers. De buitenplaats is een geliefde plek voor mensen uit de directe omgeving, maar ook voor tuinliefhebbers vanuit het hele land. Bezoekers komen er voor een wandeling (met of zonder hond), voor een rondje hardlopen, maar ook om te trouwen of voor het maken van een mooie trouwfotoreportage.

Op zaterdag 15 juni wordt op de buitenplaats onze jaarvergadering gehouden waarbij door gebiedsmanager Aan Pander en coördinator natuurbeheer Marcel Haas nog meer verteld wordt over Buitenplaats Beeckestijn en je de gelegenheid krijgt om al of niet begeleid door een gids een wandeling te maken in de afwisselende tuinen en het parkbos.

Andius Teijgeler