Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame vogels in Amsterdam

19 februari 2024 | Andius Teijgeler

Andius Teijgeler, lid van de ledencommissie woont een groot aantal jaren in Amsterdam en ontdekte tijdens Corona de natuur in de stad. “Tijdens de corona-periode begon ik veel door de stad te wandelen. Vaak met verrekijker bij de hand. Zo stuitte ik op nijlganzen, die een kantoorentree tot hun territorium hadden gemaakt. Het kantoor personeel werkte thuis en de nijlganzen grepen hun kans. Tijdens één van deze wandelingen besloot ik op zoek te gaan naar de min of meer zeldzame vogels in Amsterdam. Bekend zijn onder andere de kwakken in het Oosterpark, die deels nog in Artis leven, waar ze ook uit zijn ontsnapt. Die waren dan ook snel gevonden.”

Kwak in het Oosterpark

Een andere zeldzame vogel in Amsterdam is de slechtvalk. Die broedt op verschillende plaatsen. Afgelopen jaar bijvoorbeeld nog in de nestkast in de klokkentoren van het Rijksmuseum. Helaas was dat broedgeval niet succesvol. Het paartje was te volgen op internet, maar helaas braken alle eieren. Ook het pand van ABN AMRO-bank wordt al jaren gebruikt door slechtvalken, net als de Hemcentrale.

In verschillende parken in Amsterdam kun je ook ijsvogels vinden. Onlangs zag ik de ijsvogel nog in het Vondelpark en in het Beatrixpark. Maar ook het Flevopark heeft regelmatig een broedend paartje. Ook zijn er onregelmatige bezoekers, die door vogelaars worden gespot in de grachten of het Sloterpark. Het gaat dan vaak om meer zeldzame meeuwen.

Andius Teijgeler