Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zorgen om Noord-Hollands landschap

18 maart 2019 | Natuurmonumenten

86% van de Noord-Hollanders is bezorgd over toekomstige ontwikkelingen in het landschap en 77% wil meer ruimte voor natuur. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 6.082 Noord-Hollanders is ingevuld.

Bebouwing vanaf natuurgebied IJdoorn

De waardering van het landschap verschilt per provinciedeel. Rondom Amsterdam, met name tussen Hoofddorp en Amsterdam, wordt het landschap laag gewaardeerd. Opvallend is ook de lage waardering van West-Friesland en het zuidelijk deel van Texel.

Toekomstplannen

Zorgen over toekomstige ontwikkelingen in het landschap zijn er in de hele provincie. Ook is er een duidelijke roep om de schoonheid van het landschap te beschermen. Willem Hellevoort van Natuurmonumenten: “De zorgen van de deelnemers van de enquête verbazen me niet. En er staat de komende tijd veel op het spel. Zo zijn de plannen voor een verbindingsweg A8A9 een ramp voor het landschap. Ook is er de vraag waar de vele tienduizenden nieuwe woningen moeten komen. In de nu nog open polders of toch in de steden?”

Waardering voor groen

Uit de enquête blijkt dat mensen hun woonomgeving hoger waarderen als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien. Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels”.

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Noord-Holland.

Natuurmonumenten