Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters trekken massaal naar Den Haag

23 november 2023 | Simone Prinsen

Boswachtersmars met hartenkreet gericht aan nieuwe politiek leiders: bescherm natuur beter

Boswachters laten beterschapskaarten voor de natuur zien

Boswachters uit het hele land trekken vandaag in groten getale naar Den Haag, waar de lijsttrekkers terugblikken op de verkiezingsuitslag. Terwijl binnen vergaderd wordt, klinkt buiten de Tweede Kamer een dringende oproep van boswachters van Natuurmonumenten. Zij vragen de politiek leiders van alle partijen de natuur beter te beschermen in het volgende coalitieakkoord. Een oproep die door 86% van alle mensen in Nederland gesteund wordt. Het is de eerste keer dat boswachters in ons land massaal de straat op gaan om de stem van de natuur, die zwaar onder druk staat, luid en duidelijk te laten horen. Een manifest met concrete acties voor natuurherstel wordt vandaag officieel aangeboden aan meerdere politici.

Boswachtersmars

Natuurmonumenten heeft direct na de val van het kabinet in juli besloten om de Boswachtersmars te organiseren. Terwijl de overheid de natuur juist beter moet beschermen, kwamen plannen weer op de lange baan. Zesentachtig procent van alle mensen in Nederland, ongeacht politieke voorkeur, wil dat de overheid de natuur beter beschermt. Daarom trekt vandaag een grote groep boswachters naar Den Haag uit alle windstreken en tientallen natuurgebieden van ons land – van het Waddengebied tot de Brunssummerheide, omdat de natuur behoefte heeft aan actie, welk kabinet er ook komt. Zij verruilen voor een dag hun natuurlijke habitat voor de stad om de politiek erop te wijzen dat het helemaal niet goed gaat met de natuur. Op de 100 meter lange banner die de boswachters vasthouden zijn teksten te lezen met verontrustende feiten en cijfers, zoals: ‘In Nederland is nog maar 15% van de biodiversiteit over’, ‘In nog geen 30 jaar verdween 76% van de insecten’ en ‘40% van alle planten en dieren in Nederland wordt bedreigd’.

Urgentie was niet eerder zo groot

Volgens de boswachters kan de natuur niet langer wachten. Boswachter Natascha Hokke: “De natuur gaat steeds verder achteruit en we voelen de urgentie in iedere vezel. Daarom verzamelen we vandaag voor het eerst met zo veel boswachters in Den Haag. We werken keihard aan natuurbehoud en -herstel, maar hebben ook echt de politiek nodig.” Boswachter Bart Zwiers vult aan: “We staan op een kantelpunt, nu kunnen we de achteruitgang van onze natuur nog een halt toeroepen. Maar de bal ligt bij de politiek. Er liggen al plannen om de natuur te versterken en beter te beschermen. Tijdens de verkiezingscampagnes kwamen er alleen maar meer beloftes bij. Maar de tijd van beterschap belóven is voorbij; de natuur heeft behoefte aan actie. Stop dus met bakkeleien en begin gewoon! Alleen dan kunnen we het tij voor de natuur nog keren.”

Natuur al veel te lang in de wacht

Het manifest dat de boswachters van Natuurmonumenten onlangs publiceerden, wordt vandaag aangeboden aan meerdere politiek leiders. Een greep uit oplossingen die de boswachters schetsen: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot en zorg voor schoon en voldoende water. Bovendien roepen de boswachters op om vast te houden aan de ingezette gebiedsgerichte aanpak met een budget van 24 miljard. Die is nodig om de natuur te herstellen doordat onder meer boeren duurzamer gaan werken en een duurzaam inkomen hebben. “Den Haag heeft de provincies gevraagd om met plannen te komen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Die aanpak moeten we doorzetten. Als provincies deze afspraken om de natuur te herstellen niet nakomen, dan moet het Rijk ingrijpen”, zegt Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten. ‘’De natuur staat al jaren in de wacht. Ik voel de pijn van onze boswachters ook en het getuigt van lef dat ze vandaag hun vertrouwde natuurgebied verlaten om hun zorgen te delen in Den Haag. We hebben geen tijd te verliezen, er moet nú politieke actie worden ondernomen.”

Beterschapswensen voor de natuur

De afgelopen weken ontvingen de boswachters van Natuurmonumenten steun van vele duizenden mensen in Nederland die hun beterschapswensen voor de natuur instuurden. Uit onderzoek blijkt dat 86% van alle mensen in Nederland, ongeacht hun stemgedrag, wil dat de overheid onze natuur beter beschermt. De beterschapswensen worden verzameld en, tijdens de coalitievorming, aangeboden bij onze nieuwe politieke leiders om de hartenkreet van de boswachters kracht bij te zetten.

Bekijk hier de landelijke video-oproep aan de politiek namens honderden boswachters van Natuurmonumenten.

Bekijk hier de oproepen van lokale boswachters van Natuurmonumenten.

Volg vandaag ook de hashtags #beterschapnatuur en #boswachtermars op social media voor live updates en video's van de boswachtersmars.  Video's zullen te zien zijn in deze playlist

Simone Prinsen
Simone Prinsen