Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buitenplaats De Tempel, ontdek dit erfgoed tussen Rotterdam en Delft

16 augustus 2023 | Ledencommissie Zuid-Holland

Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs behoren tot de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Schie, tussen Rotterdam en Delft. De buitenplaatsen zijn ooit gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Tegenwoordig is Buitenplaats De Tempel een publiek park en kan iedereen er ontspanning zoeken; dwalen over de eeuwenoude lanen en genieten van de vogels, stinsenplanten en omvangrijke beeldencollectie.

Buitenplaats de Tempel

Gezamenlijk herbergt de buitenplaats op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten, van de bruggen en hekken tot de tuinbeelden en van het koetshuis tot de theekoepel, alles om de status van de vorige bewoners te verhogen. Laat je meeslepen door het verhaal over de geschiedenis van deze vroeg 18e-eeuwse buitenplaats!

Kom langs tijdens Open Monumentendag: 10 september

Tijdens de Open Monumentendag tonen de boswachters van Natuurmonumenten graag de historische Buitenplaats De Tempel. Maak op zondag 10 september kennis met dit unieke parkbos in Rotterdam-Overschie. Speciaal voor Open Monumentendag bieden de boswachters gratis wandelingen aan. Ook kun je in gesprek gaan met de ledencommissie Zuid-Holland. Vanuit de ledencommissie Zuid-Holland zijn Nelleke Krol, Eveline Padberg en Aarnout van Deursen aanwezig. Bij de foodtruck strijk je neer voor een hapje en drankje uit de Keuken van San.

Aanmelden voor de gratis wandelingen kan via de agenda.

Wees er snel bij, want er is beperkt plaats en vol = vol. Om 10:30, 12:00, 13:30 en 15:00 uur starten de rondleidingen. Deze nemen ongeveer drie kwartier in beslag. Vertrek is vanaf de voorzijde van het koetshuis, centraal gelegen bij de oude boomgaard. 

Zijn de wandelingen vol? De buitenplaats kun je ook op eigen gelegenheid via de rode wandelroute ontdekken. Je bent van harte welkom bij het mobiele informatiepunt en de foodtruck!

Kamermuziekfestival De Bezetting

Buitenconcert van De Bezetting Speelt

Geniet van buitenconcerten op Buitenplaats De Tempel: 7 en 8 oktober

Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds organiseren dit jaar voor de vierde maal het NMF Kamermuziekfestival. Wandel op zaterdag 7 of 8 oktober met de vrijwillige boswachters over Buitenplaats De Tempel. Onderweg word je getrakteerd op prachtige muziek; op zaterdag verzorgd door het Rotterdamse muziekcollectief De Bezetting Speelt en op zondag door Het Edson Ensemble uit Amsterdam. We sluiten af met een prachtig eindconcert in de barokke voortuin van het statige hoofdgebouw.

Meer informatie en aanmelden:

Uitsnede 5d visual achtertuin vergezicht De Tempel

De achtertuin van De Tempel rond 1750

Hulp gezocht: herstel cultuurhistorisch erfgoed

Er is genoeg te doen komende tijd op De Tempel! De tuinen van Buitenplaats De Tempel zijn sinds 2021 in beheer van Natuurmonumenten. Op basis van historische informatie is een herstelplan opgesteld voor restauratie en recreatieve herontwikkeling van de tuinen van beide buitenplaatsen. Gemeente Rotterdam (eigenaar van De Tempel), Provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten hebben de handen ineengeslagen voor grootscheeps herstel van dit bijzondere groene park en Rijksmonument.

Natuurmonumenten wil met het herstel van de buitenplaatsen:

  • De groene ruimte bij Rotterdam veiligstellen;
  • De toegankelijkheid en beleefbaarheid van de buitenplaatsen verbeteren;
  • Door een grondige opknapbeurt de waarden van dit belangrijke Rotterdams erfgoed voor de toekomst behouden.

We hebben momenteel de opgaaf om  € 375.000 aan te trekken en daar hebben we hulp bij nodig. Wil je meedenken en helpen bij het opstellen van een plan voor de financiering? Heb je personen in je netwerk die betrokken willen worden en/of die mogelijk willen bijdragen? We komen graag in contact! De boswachters van Buitenplaats De Tempel bieden gulle gevers vervolgens een prachtige excursie aan over deze unieke buitenplaats aan de rand van Rotterdam. 

Wil je zelf een financiële bijdrage leveren aan het herstel van Buitenplaats De Tempel, kijk dan hier.

Ledencommissie Zuid-Holland