Ga direct naar inhoud
Nieuws

De vrijwilligers van Natuurmonumenten

28 oktober 2023 | Ledencommissie Zuid-Holland

We introduceren graag een nieuwe rubriek in deze nieuwsbrief: “De vrijwilligers van Natuurmonumenten”. Er zijn in het hele land duizenden vrijwilligers die zich inzetten voor onze vereniging. Het gaat bijvoorbeeld om vrijwilligers natuurbeheer, excursieleiders, medewerkers van bezoekerscentra en vrijwillig boswachters. Via de nieuwsbrief willen we je graag kennis laten maken met het werk van vrijwilligers in Zuid-Holland. Via interviews zetten we ze graag in het zonnetje en geven we ‘een kijkje achter de schermen’. We trappen af met Ed de Kwaadsteniet. Met Ed hebben we meteen een exceptionele vrijwilliger te pakken, want hij heeft maar liefst twee vrijwilligersfuncties: hij is vrijwillig boswachter én lid van de rasterploeg.

Ed de Kwaadsteniet

Welk vrijwilligerswerk doe je bij Natuurmonumenten, Ed?

Ik ben vrijwillig boswachter in de gebieden op Voorne en Goeree, en in de Zeepeduinen op Schouwen-Duiveland. Daarnaast voer ik rasterwerk uit op Voorne en soms op Goeree.

Hoe ziet jouw dag als vrijwilliger eruit? 

Als vrijwillig boswachter heb ik in elk gebied eens in de vier weken een weekend dienst. Mijn voornaamste taak is gastheer zijn in de gebieden. Zo heet ik bezoekers welkom, beantwoord hun vragen, geef ze informatie die ik zelf graag met hen deel, wijs ze de weg indien nodig. Daarnaast heb ik een surveillancetaak. Ik spreek bezoekers aan als zij zich niet aan de regels houden. Je moet dan denken aan loslopende honden aan laten lijnen, bezoekers aanspreken op vuil achterlaten en bezoekers terug naar de paden brengen als ze te ver verwijderd van de paden aan het dwalen zijn. In de herfst staan de mooiste paddenstoelen natuurlijk niet óp de paden en soms moet je bezoekers erop wijzen ze te laten staan. Op zo’n dag maak je aardig wat meters en heb je vaak leuke gesprekken met bezoekers. Ik vind het zelf erg belangrijk om gezinnen met kinderen aan te spreken. Vraag één aan de kinderen is meestal of ze ‘vrijwillig’ met hun ouders mee zijn. Daar krijg je vaak de leukste reacties op, waarbij ze met een schuin oog naar hun ouders kijken of ze het gewenste antwoord geven. Ik vind het erg belangrijk dat ouders hun kinderen meenemen de natuur in om te laten zien hoe mooi het is en te vertellen hoe belangrijk en nuttig de natuur is. Soms hebben kinderen vragen voor de ‘echte’ boswachter en anders vraag ik ze zelf iets.

Voornes Duin

Voornes Duin

Daarnaast ben je ook lid van de rasterploeg, welk werk voer je daarvoor uit?

‘Rasteren’ doe ik samen met een andere vrijwilliger. Eens in de twee weken inspecteren we de hekwerken. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het vee dat in het gebied loopt, in het gebied blijft. We voeren zo nodig ter plekke kleine reparaties uit. Soms zijn grotere reparaties nodig. Als palen verrot zijn, dan markeren we die en vervangen we ze later. Als het urgent is, melden we dat en dan wordt er door anderen zo snel mogelijk actie ondernomen.

Heb je veel contact met andere vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten?

Tijdens een boswachterdienst loop je alleen, maar sta je wel voortdurend in verbinding met collega’s die in andere gebieden lopen en met de dienstdoende boa (buitengewoon opsporingsambtenaar). Op die manier wissel je informatie uit en kun je meeleven met wat collega’s meemaken. Rasteren doen we altijd met z’n tweeën, wat wel zo gezellig is. Het is ook belangrijk vanwege de veiligheid, want je loopt ver buiten de paden en vaak uit het zicht.

Strypermonde

Strypemonde, Voorne

Wat is er in deze tijd van het jaar het bijzonderst in de gebieden waar je komt?

De afwisseling in de diverse gebieden waar ik mag lopen spreekt mij erg aan. Er is duingebied, bos, strand en dat gaat allemaal in elkaar over tijdens één enkele dienst. In de herfst zie je de verkleuring op z’n mooist en geniet je van de paddenstoelen die je tegenkomt. Ook de mossen op de stammen van bomen en op het dode hout zijn in de herfst ware kunststukken.

Wat heb je in je werk in de gebieden meegemaakt en zul je nooit meer vergeten?

In de Zeepeduinen kwam ik in de herfst ’ns een gezin tegen met een meisje van een jaar of zeven denk ik. We hadden een leuk gesprek over paddenstoelen. Ik vertelde dat ik de vliegenzwam nog niet had gezien. Na het gesprek, toen ik een stukje verder was gelopen, kwam ze achter me aan en riep: “Boswachter! Ik heb er een gevonden, kom maar kijken!” Super toch?

Wat brengt het jou om actief te zijn in de natuur? Waar geniet je van en waarom vind je natuur belangrijk?

De natuur geeft me rust en energie, en daar geniet ik van. Daarom vind ik de natuur alleen al om die reden belangrijk. We moeten zuinig zijn op de natuur in ons mooie land. Je hoeft echt geen verre reizen te maken om van de natuur te genieten. Nederland heeft zo veel mooie plekjes, maar je moet het wel willen zien. Ik hoop het werk nog jaren te kunnen doen!

ED
Ledencommissie Zuid-Holland