Ga direct naar inhoud
Nieuws

De vrijwilligers van Natuurmonumenten

27 februari 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Ook voor deze nieuwsbrief hebben we weer een vrijwilliger uit Zuid-Holland geïnterviewd. Dit keer John van der Velden, die actief is in de gebieden van Natuurmonumenten rond Rotterdam. Als coördinator overlegt hij met de boswachters welke werkzaamheden er moeten gebeuren en plant hij de vrijwilligers daarvoor in. Maar John steekt ook zelf de handen graag uit de mouwen: van hooien tot bomen planten en het plaatsen van borden en routepaaltjes.

Bord bij de Beheerboerderij

Welk vrijwilligerswerk doe je bij Natuurmonumenten?

Ik ben coördinator van de vrijwilligersgroep Noordrand Rotterdam. Wij werken in de Schieveense Polder, de Zuidpolder en de Schiebroekse Polder. De groep bestaat uit vrijwilligers, waarvan er meestal rond de 20 komen werken. Het opkomstrecord is 29.Hoe ziet jouw dag als vrijwilliger eruit?

Mijn werkdag begint op zondag: ik meld dan in de uitnodiging per mail wat we die donderdag gaan doen en op welke locatie(s). Alle vrijwilligers kunnen aangeven welke klus hun voorkeur heeft en zo mogelijk houd ik daar rekening mee. Ik zorg ervoor dat niet steeds dezelfde vrijwilligers met elkaar werken en dat ze altijd ten minste met hun tweeën zijn. Op woensdag stuur ik de indeling naar de aangemelde vrijwilligers, zodat ze weten wat ze op donderdag gaan doen en waar. Op donderdag haal ik met mijn vrouw Corry, die ook in de groep werkt, bij Ackerdijk de auto van Natuurmonumenten en gereedschappen op, die wij niet in de Melkschuur hebben. Na afloop van de werkdag gaat alles schoon terug en brengen wij de auto en de rest weer naar Ackerdijk. Meestal kijk ik dan ’s avonds ook nog naar het verslag van de werkdag, dat vrijwilliger Wilma altijd maakt en op Kiek plaatst (noot: de website van Natuurmonumenten voor vrijwilligers).

de auto van Natuurmonumenten

Bomen brengen naar de plantlocatie

Het werk bestaat vooral uit: knotten van wilgen en takkenbossen maken, onderhouden van de hekken en overstapjes, planten en snoeien van struiken en (fruit)bomen, maken van afrasteringen, maaien en hooien, plaatsen van borden, verwijderen van jakobskruiskruid en opslag uit de weilanden en slootkanten en uitzetten en onderhouden van struinpaden en de routepaaltjes. Omdat we vaak op verschillende locaties werken, rij ik door het gebied om her en der uitleg en tips te geven en om te zorgen dat het benodigde gereedschap en de vrijwilligers (zonder fiets) op de werkplekken komen. Kortom, het is altijd op donderdag een lange en logistiek inspannende werkdag. Verder hebben we onder aansturing van architect Daan Bakker meegeholpen aan de verbouwing van de Belevenisboerderij Schieveen en van de Beheerboerderij. Extra leuk was dat ik bij de Beheerboerderij de laatste ‘steen’ mocht plaatsen!

Takkenbos maken op de Vlietlanden

Takkenbos maken op de Vlietlanden

Hoe vind je het contact met de andere vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten? 

Ik geniet echt van het contact met de vrijwilligers binnen de groep, waarvan de kern bestaat sinds begin 2015. Onder leiding van boswachter Maurice Kruk begonnen we toen aan de ontwikkeling van de Zuidpolder. Wij staken de eerste spades in wat nu de wilde bloementuin bij de Melkschuur is. Wij zijn intussen echt een zelfsturend team, dat op afstand wordt aangestuurd door Maurice, vooral als er onverwacht extra werkzaamheden te doen zijn. Wij sluiten ieder werkjaar af met een kerstlunch op de Belevenisboerderij. Het contact met mijn collega-coördinatoren, vooral van de dinsdag- en woensdaggroep, is goed. We kunnen altijd een beroep op elkaar doen. De boswachters van Natuurmonumenten zie ik vaak als ik op donderdag op Ackerdijk kom en dan hebben we meestal wel even tijd om de laatste ontwikkelingen uit te wisselen.

Hooien in Schiebroekse Polder

Hooien in de Schiebroekse Polder

Waarom wilde je vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten doen en wat vind je het leukste aan je werk?

Corry en ik zijn in 2008 door een vriend gevraagd mee te gaan naar de landelijke Natuurwerkdag in het Keukenhofbos. Dat beviel zo goed, dat we in 2009 zelf  vrienden vroegen mee te gaan naar de Natuurwerkdag in de Ackerdijkse Plassen. Dat was, buiten ons lidmaatschap, onze eerste echte kennismaking met Natuurmonumenten. Daarna hebben we verschillende vrijwilligerswerkzaamheden gedaan bij de twee eendenkooien, in de Ackerdijkse Plassen, op de Vlietlanden en vooral in Woerdense Verlaat. Dat hebben we, naast het werken in de Noordrand, gedaan tot de coronaperiode. Daarna heb ik mij vooral gericht op het werken in onze drie polders. Het leukste aan het werk is altijd het lekker buiten en lichamelijk actief bezig zijn. Het is ook fijn dat boswachter Maurice en de groep erg blij zijn met mij als coördinator.Is het ook leuk als het regent?

Het is zeker leuker als het lekker weer is, maar het houdt niemand in de groep tegen als het regent. Trouwens, ook als het vriest of sneeuwt gaan we altijd aan het werk. Alleen bij onweer of ander gevaar voor de vrijwilligers stoppen we ermee.

Takkenbossen in Vlietlanden

Takkenbossen in de Vlietlanden

Wat zou je anderen over jouw gebied willen vertellen?

Ik praat vaak met wandelaars en fietsers in ons gebied. Ik vertel dan over de duizenden struiken en bomen, die we hebben geplant en nog gaan planten, over de mooie struinpaden, over het toenemende aantal weidevogels in de Schieveense Polder, en natuurlijk over de Belevenisboerderij en de Beheerboerderij, waaraan wij zo hard hebben gewerkt en die echt een groot succes zijn. De speelnatuur bij de Belevenisboerderij gaat zelfs flink worden uitgebreid en er komen nog een wolatelier en een boerderijwinkel in de voormalige woning en stal. Aan die verbouwing zijn we recent ook begonnen.Wat heb je in je werk in het gebied meegemaakt en zul je nooit meer vergeten?

Heel leuk vond ik het bezoek van de basisschoolklas van vrijwilliger Jellien aan de Melkschuur. De kinderen hebben toen zaadbommen gemaakt, naar waterdiertjes gezocht en een aantal struiken geplant. Zij en wij hebben ervan genoten! Verder heb ik een mevrouw heel blij gemaakt met een bankje, waarop zij en haar hondje iedere dag na hun rondje wandelen mediteren. Ze zaten altijd aan de picknicktafel bij de Melkschuur, maar om te mediteren had mevrouw liever een bankje op een rustiger plekje. Twee weken later stond het er en zij bedankte mij met een mooie kaart en de groep met een grote cake! Dat zijn echt dingen om niet gauw te vergeten.Wat brengt het jou om actief te zijn in de natuur, waar geniet je van en waarom vind je natuur belangrijk?

Ik vind het heerlijk om buiten en actief te zijn. En ik geniet ervan dat onze drie polders door ons toedoen zeer ten goede zijn veranderd en nog steeds veranderen.

Ledencommissie Zuid-Holland