Ga direct naar inhoud
Nieuws

De vrijwilligers van Natuurmonumenten

04 april 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Vanaf 1 mei kun je weer terecht in OERRR Speelnatuur op het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Daarom interviewen we twee vrijwilligers die daar met veel plezier werken. Hans Hooghart ontvangt kinderen en hun ouders in Speelnatuur, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes. En Bas Koetsveld is lid van de ploeg die het terrein onderhoudt.

schoolreisjes 2020

Hoe ziet jouw dag als vrijwilliger eruit, Hans?

“Bij de overtocht met de pont ’s ochtends begint direct al het eilandgevoel. In Speelnatuur lopen we een inspectierondje. We scheppen de ganzenpoep weg, halen soms dode dieren weg, controleren of de materialen om vlotten mee te bouwen er liggen. En dan zijn we klaar om de eerste gasten te ontvangen: kinderen met ouders of grootouders. Aan het einde van de middag nemen we de pont terug.”

Zelfgebouwde vlotten uitproberen (Tiengemeten)

Zelfgebouwde vlotten uitproberen

Welk vrijwilligerswerk doe jij, Bas?

“Met z’n tienen voeren we onderhoudswerk in Speelnatuur uit, bijvoorbeeld snoeiwerk aan de knotwilgen. Bevers helpen ongevraagd met het snoeien van bomen. Om nog wat bomen over te houden, moeten we die beschermen met gaas. In de zomer bestrijden we bramen en brandnetels. We houden ook het water veilig om in te spelen. Vanwege de zwemmersjeuk die in Speelnatuur zat, hebben we alle watergangen uitgediept. Er is vol op ingezet om het probleem op te lossen.”

Bas tijdens het knotten van wilgen

Bas tijdens het knotten van wilgen

Waarom wil je vrijwilligerswerk doen op Tiengemeten?

Bas: “Er is veel ruimte voor inbreng en eigen initiatief. Wat wil een mens nog meer? Mijn vader had een hechte band met Tiengemeten. In zijn jonge jaren heeft hij daar gewoond en gewerkt. Vooral in de oorlogstijd heeft hij er veel meegemaakt. In zijn laatste jaren kwamen er veel verhalen los. Voor mij was het zeker dat Tiengemeten de plaats was om iets te gaan doen na mijn pensioen.”

Hoe ben je als vrijwilliger terechtgekomen in Speelnatuur?

Hans: “Toen ik nog werkte, kwam ik wel eens met mijn zeilboot in de haven van Tiengemeten. Behalve natuurliefhebbers waren er ineens ook gezinnen met kinderen en die kinderen hadden het reuze naar hun zin. Ik vroeg wat ze zo leuk vonden op het eiland. En dat was Speelnatuur. Daar wilde ik een bijdrage aan leveren.”

Wat zul je niet snel meer vergeten?

Bas: “In plaats van de wateractiviteiten zijn we in 2023 in de zomermaanden begonnen met een pop-up camping. Het was echt bijzonder om vier dagen in een tent op het eiland te zijn met leuke gasten. De gasten waren erg enthousiast, net als de vrijwillige campingwachters.”

Popcorn maken

Popcorn maken

Wat vind je het leukst aan Speelnatuur?

Hans antwoordt resoluut: “De kinderfeestjes! We vertellen de kinderen over het eiland, de bevers, Schotse hooglanders en zeearenden. We vieren de verjaardag, maken een wandeling in Speelnatuur en daarna timmeren de kinderen een vogelhuisje of insectenhotel. Pas nog met een fanatiek mannetje van vijf. De tafel was te hoog voor ‘m, maar op de grond ging het goed. Ik mocht hem maar nauwelijks helpen. Op de pont terug maakt de stuurman voor de jarige vaak een rondje met de pont en trekt aan de scheepshoorn. Met alle mensen aan boord zingen we dan nog “Lang zal hij/zij leven”. Onvergetelijke herinneringen voor de jarigen en hun ouders!”

Hans helpt een vogelhuisje te timmeren

Hans helpt een vogelhuisje te timmeren

Wat brengt het jullie om actief te zijn in de natuur?

Hans: “Natuur geeft rust, lucht, ruimte. Dat is goed voor lichaam en geest. Het meeste geniet ik van een geslaagd kinderfeestje (dat helemaal niet zo rustig is…) waarbij alle kinderen na afloop zeggen dat ze dit leuker vonden dan de Efteling. Zelf kom ik dan met een brede glimlach thuis.” Bas herkent het gevoel van rust: “Het brengt mij ook rust én een positief gevoel. Lekker klussen met leuke mensen en iets goeds doen voor lichaam, geest en de natuur. Een betere combinatie is er toch niet? Vooral de kinderen zien we hier opbloeien. Ze voelen zich heerlijk vrij om lekker rond te struinen door de natuur.”Speelnatuur op Tiengemeten zoekt vrijwilligers! Lijkt het je leuk om twee keer per maand (of vaker) een dagje te helpen? Samen met een collega verwelkom je de kinderen en hun ouders en zie je erop toe dat iedereen een fijne dag heeft. Je kunt contact opnemen met Jamila de Jongh via [email protected] of 06-10203510.

Zingen op de pont terug naar de vaste wal

Zingen op de pont terug naar de vaste wal

Meer informatie over OERRR Speelnatuur vind je hier.

Wil je ook een kinderfeestje organiseren op Tiengemeten? Kijk dan hier voor meer informatie.

Ledencommissie Zuid-Holland