Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jongeren en natuur

26 februari 2024 | Ledencommissie Zuid-Holland

Natuurmonumenten wil diversiteit in de achterban en onder bezoekers van natuurgebieden bevorderen. In Zuid-Holland streven we daar ook naar. In de vorige nieuwsbrief lichtten we toe hoe we daar aan werken. Een van onze initiatieven is samenwerken met de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). De voorzitter van de afdeling Zuid-Holland, de zestienjarige Florijn von Behr, hebben we gevraagd te vertellen over de NJN en met ons te delen hoe jongeren volgens hem naar de natuur kijken.

Wandelen

We laten Florijn daarom in deze bijdrage graag zelf aan het woord:

Natuur is veel meer dan alleen een samenraapsel van bomen, planten en andere organismen. De natuur is een fundamenteel onderdeel van ons bestaan als mens. Het biedt een plek om op te laden, samen te komen met anderen en om eindeloos gefascineerd over te zijn. De te ontdekken soorten zijn oneindig en het samenspel van alles wat leeft, is voor ons niet altijd te doorgronden. Juist dit blijft jongeren bij de NJN aantrekken: het leren kennen van alle verschillende soorten en het begrijpen van het ecosysteem. Met de NJN gaan jongeren al meer dan 100 jaar de natuur in op excursie, op kamp of gewoonweg om te wandelen. 

foto bij een meertje

Met 100 activiteiten per jaar en meer dan 500 leden zijn we de grootste jeugdbond van Nederland. Er zijn verschillende werkgroepen binnen de bond die focussen op bepaalde soortgroepen zoals fossielen en insecten. We gaan het liefst samen naar buiten om Nederland te ontdekken aan de hand van al die soorten. Iedereen tussen de 11 en 25 jaar oud kan lid worden van de NJN en meedoen. Alles regelen we zelf, ook het hoofdbestuur is onder de 25. Hierdoor blijft de NJN  altijd nieuwsgierig en dynamisch. 

kamperen

Éen ding is in het meer dan 100-jarige bestaan altijd hetzelfde gebleven: onze liefde voor de natuur in Nederland. Voor de uitgestrekte heidegebieden op de Veluwe, de prachtige duinen op Terschelling en alles wat in de gebieden groeit, bloeit en leeft. Juist nu de natuur steeds meer onder druk staat, besef je hoe kwetsbaar en bijzonder al het groen is, en dat we het moeten koesteren; alles wat er nu aan flora en fauna is, is niet vanzelfsprekend. De natuur moet van generatie tot generatie worden doorgegeven op een verantwoorde manier. Daarom is het essentieel dat we natuur beschermen met elkaar, met iedereen die maar mee wil doen.

Onderweg op de fiets

In mijn eigen omgeving zie ik dagelijks dat het belang van natuur wordt onderschat. Een bos wordt soms als een verdienmodel gezien, een open groen gebied als potentiële bouwlocatie. Jongeren in 2024 hebben een steeds drukker leven waarin sport, werk, school en nog tal van andere dingen door elkaar lopen. Hun wereld loopt vol en rust maakt steeds meer plaats voor drukte. Zo is het ook in heel Nederland zelf. Er zijn steeds minder rustige gebieden en de gebieden die er nog zijn, worden steeds voller. De natuur wordt verdrukt. Natuur staat steeds verder weg van jongeren. Het is niet meer vanzelfsprekend dat ze ermee in aanraking komen en er verwonderd door kunnen raken. Pas als dit verandert, wanneer de natuur niet langer wordt verdrukt en jongeren de gelegenheid hebben om de natuur te ervaren, kunnen we er zeker van zijn dat zij er in de toekomst van kunnen blijven genieten zoals ik dat nu doe. Met alle geuren, kleuren en blijvende indrukken die bij die ervaring horen. Ik wil dat de jongeren van morgen ook die kans krijgen om dit te ervaren.

Gelukkig is er ook veel positiefs te melden! Steeds meer jongeren zien het belang van natuur en bij de NJN zie je dat terug: het aantal leden groeit sinds een tijdje weer. En Natuurmonumenten en de NJN zoeken elkaar op in Zuid-Holland. We organiseren dit voorjaar samen een activiteit. In Schieveen aan de noordrand van Rotterdam gaan we op zoek naar weidevogels samen met de boswachter. Het zou fantastisch zijn als het een succes wordt. Ik hoop dat het een opmaat is naar meer samenwerking. 

Florijn von Behr

Ledencommissie Zuid-Holland