Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nacht van de Nacht 28 oktober

01 november 2023 | Ledencommissie Zuid-Holland

Écht donker is het zelden, zeker in Zuid-Holland. Het vele licht dat we met z’n allen gebruiken heeft gevolgen voor de mens, dieren en planten. Licht heeft bijvoorbeeld invloed op het gedrag van dieren. Denk aan trekvogels die worden aangetrokken door boorplatforms op zee. Daarnaast kost al die verlichting veel energie. Tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht gaan veel lichten uit en worden in het hele land activiteiten georganiseerd om het donker te ervaren. Om zo Nederland donkerder en duurzamer te maken. Op Goeree organiseerde Natuurmonumenten een wandeling door het Scheelhoekbos en excursie naar Tij bij Stellendam.

vuurtje

De activiteiten die Natuurmonumenten gewoonlijk op Goeree organiseert tijdens de Midzomernacht konden dit jaar helaas niet doorgaan. Met name vanwege bereikbaarheidsproblemen van de locatie. Natuurmonumenten besloot dit jaar aan te haken bij de Nacht van de Nacht.  

Op zaterdag 28 oktober was het zover. Een donker bos, volle maan en avontuurlijke vertelposten maakten het evenement tot een succes! Ruim zeventig deelnemers liepen een route door het Scheelhoekbos en naar vogelobservatorium Tij. Eerst startten gezinnen met kinderen, daarna volgden twee groepen met alleen volwassenen.

lampje

Met de maan vaak achter de wolken kwamen de lampjes langs de route goed van pas

Onderweg leerden de deelnemers bij de eerste post over de werking van onze zintuigen in het donker en konden de ogen wennen aan het donker. Zonder licht bleek je toch al snel het een en ander te kunnen zien! Na een pikdonker stukje bos, met af en toe een lampje om de route aan te geven, troffen de deelnemers de tweede post. Daar werd verteld over de nachtelijke bouwavonturen van de bever. Na het vervolg van de route, met prachtig uitzicht over de Scheelhoek, leerden de deelnemers bij de derde post alles over vleermuizen.

bevers

Bevers zijn vooral in de nacht actief

We hebben van niemand gehoord dat ze een uil in het bos zijn tegengekomen, maar gelukkig waren in de werkschuur mooie preparaten van verschillende uilen van dichtbij te bewonderen. Achter de werkschuur waren nachtvlinders en andere nachtactieve insecten te vinden. Daar kon men ook opwarmen bij het kampvuur en marshmallows roosteren.

uilenuitleg

Uilenuitleg in de werkschuur

Onder begeleiding van gidsen brachten een paar groepen een bezoek aan Tij. Dat is bij daglicht al een bijzondere ervaring, maar in het donker en de stilte helemáál!

Het vlonderpad

Het vlonderpad naar Tij

Ledencommissie Zuid-Holland