Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten blij met aanleg faunavoorzieningen Ziendeweg

14 april 2020 | Juriaan van Leeuwen

Op 20 april start de gemeente Alphen aan den Rijn met de aanleg van faunavoorzieningen aan de Ziendeweg ten zuidoosten van de Nieuwkoopse Plassen. Vooral de otter zal profiteren van deze beschermingsmaatregelen. Natuurmonumenten is blij dat de gemeente actie heeft ondernomen. Boswachter Martijn van Schie: “Een jaar geleden stond ik met de wethouder Maat op de Ziendeweg om uit te leggen waarom het zo een gevaarlijke plek is voor otters. Dat er nu maatregelen worden genomen, scheelt heel veel doodgereden otters in de toekomst.”

otter

Dode otters

Het is zeer belangrijk dat er voorzieningen worden aangelegd op de Ziendeweg. In het voorjaar van 2019 werden binnen drie weken twee otters doodgereden. Natuurmonumenten vermoedt dat er ongeveer 7 tot 10 otters in het Nieuwkoopse Plassengebied leven. “Je kunt je voorstellen dat twee dode otters dan een enorme klap is voor deze populatie”, aldus van Schie. “De Ziendeweg ligt direct tegen de Nieuwkoopse Plassen aan en we weten dat otters op enkele plaatsen de weg kruisen. Als je die plekken beveiligt, verklein je de kans dat otters doodgereden worden enorm”.

Voorzieningen

Er worden komende tijd drie soorten maatregelen genomen op de Ziendeweg. Allereerst worden op twee locaties faunapassages onder de weg doorgelegd. Dit zijn droge buizen van de ene naar de andere kant van de weg. Hier kunnen otters doorheen, maar ook andere dieren, zoals hermelijn en wezel, zullen hier gebruik van maken. Deze buizen worden op logische plekken in het landschap neergelegd. “Otters maken gebruik van slootkanten om te wandelen. Als je in het verlengde van een slootkant een buis aanlegt, kunnen ze eenvoudig de weg kruisen”, aldus van Schie. Daarnaast worden er rasters aangelegd om te zorgen dat de otters niet op andere plekken de weg oversteken en alsnog platgereden worden. Als laatste maatregel zullen er op twee plekken drempels aangelegd worden, waardoor het verkeer er slechts 30 km/uur kan. Van Schie: “Op die plekken zijn rasters en tunnels niet mogelijk. Dan is de snelheid van het verkeer verlagen het enige dat je kunt doen”.

Dode otter

Toekomst

Sinds 2014 leven er weer otters in het Groene Hart. De Nieuwkoopse Plassen kun je inmiddels wel een kraamkamer noemen. Ieder jaar worden er jongen geboren die na een jaar een eigen territorium zoeken. Inmiddels zijn er sporen van otters gevonden in omliggende gebieden, waaronder Aarlanderveen en de Reeuwijkse Plassen. Het is van groot belang dat otters veilig kunnen reizen tussen deze gebieden. Van Schie: “Deze maatregelen betekenen dus veel voor de toekomst van de otter in het Groene Hart. Het betekent niet dat er nooit meer een otter doodgereden zal worden op de Ziendeweg. Het is niet te doen om de hele weg af te rasteren. Maar het verlaagt de kans wel enorm.”

Aanleg

De aanleg van de faunavoorzieningen is van 20 april tot 23 mei. De weg zal gedurende deze periode meermaals afgesloten zijn. Kijk op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn voor actuele nieuwsberichten rondom de afsluitingen.

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter