Wandelen

Wandelroute De Onlanden, vlak bij Groningen

Wandelen

Wandelroute De Onlanden, vlak bij Groningen

Dit nieuwe natuurgebied is ideaal voor zowel wandelaars, fietsers als hardlopers. Je kunt er bijvoorbeeld lekker trainen voor de hardloopwedstrijd 'de 4 mijl van Groningen'. Op een kwartiertje fietsen van hartje stad Groningen even ontspannen. De Onlanden is nog niet zo lang geleden als natuur- en waterbergingsgebied ingericht, maar je komt er nu al allerlei soorten vogels tegen. Veel plezier!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    De Onlanderij
  • Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde (DR)
  • 050 206 9028
  • [email protected]
  • Tom-Tom: Borchsingel Eelderwolde. Vanaf de Borchsingel wijzen borden je de weg naar De Onlanderij aan de Madijk. Parkeren kan bij het Borchkwartier. Als deze parkeerplaats vol is dan kun je parkeren bij de Hoornse Plas. De parkeerplaats bij De Onlanderij is alleen toegankelijk voor gebruikers met een fysieke beperking.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Eelderdiep

Het oude beekdallandschap van het Eelderdiep is hersteld. In zo'n natuurlijk landschap treedt een beek in natte tijden buiten haar oevers. Het gebied rond het Eelderdiep behoort tot de natste delen van De Onlanden. Het water dat uit de bovenlopen komt, wordt hier vast gehouden door de stuw die aan de noordkant van de Weeringse Dijk te zien is. Zo ontstaat langzamerhand een moerasachtig gebied.

Eelderdiep
Eelderdiep

2Veldleeuwerik

Vooral in het voorjaar is het hier een eldorado voor vogels. Op een vroege ochtend hoor je hier tientallen veldleeuweriken die voor een muzikaal feest zorgen. De dichtheid is met vijftig tot zestig broedparen per hectare de hoogste in ons land.

Veldleeuwerik
Veldleeuwerik

3Monniken

De monniken die van hun klooster in Aduard naar Vries liepen, konden in de bosjes vlak langs de weg even schuilen. Nu biedt het aan uiteenlopende soorten vogels een mooie schuilplaats. Het gebied staat inmiddels bekend als een waar vogelparadijs. Waterrallen, porseleinhoentjes, grote zilverreigers, roerdompen en lepelaars zijn slechts een kleine greep uit alle waarnemingen die tot nu toe zijn gemeld.

Monniken
Monniken
Monniken
Monniken
Monniken
Monniken

4Schakel

De Onlanden vormt een belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur. Dieren en planten kunnen 'vrij reizen' tussen het Paterswoldse Meer, de Drentse Aa, het Friese Veen en De Onlanden. Misschien zie je tijdens het hardlopen of wandelen wel een otter in de vroege ochtend. Hoewel De Onlanden als natuurgebied nog jong is, heeft de otter het gebied nu al gevonden. In mei 2013 legde een wildcamera het dier vast. Een teken dat het met de natuur de goede kant uit gaat.

Schakel
Schakel
Schakel
Schakel
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.