Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Watertoren van Sint Jansklooster tijdelijk dicht vanwege coronavirus

Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

Watertoren van Sint Jansklooster

Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie. Vanaf 46 meter hoogte zie je de nog oude middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle percelen, ontstaan bij de ontginning van het veenmoeras. Wat verderop aanschouw je een wereld aan grote en kleinere plassen, dit is het gevolg van de turfwinning.

 

Reis naar boven in de watertoren van Sint Jansklooster, de Wieden

De trap naar boven

Spectaculaire reis naar boven

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

Opvallend bouwwerk

De toenmalige Waterleiding Maatschappij Overijssel, in 2002 opgegaan in Vitens, zette de watertoren neer. Het bouwwerk is van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is zeer kenmerkend voor het sobere bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De architect is helaas onbekend. Je kunt wel uit de stijl opmaken dat de ontwerper zich heeft laten inspireren door collega’s van de Amsterdamse school. Van een saaie watertoren is geen sprake; het bouwwerk toont zijn expressie met zijn opvallende in- en uitspringende hoeken.

Openingstijden en kosten

De watertoren is elke zaterdag geopend. In de schoolvakanties (regio Noord) ook op woensdag.

Onder leiding van een torenwachter beklim je de watertoren. Dat kan van april tot en met oktober tussen 11.00 en 16.00 uur. De laatste beklimming is mogelijk om 15.30 uur. Van november tot en met maart tussen 12.30 en 15.00 uur. 

De kosten zijn € 3,- voor leden (kinderen €2,-) en € 5,- voor niet-leden (kinderen €3,-). Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum en in de watertoren. Als groep is de toren ook te beklimmen op andere dagen. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo