Ga direct naar inhoud
Terug

Bos- en heideroute Dwingelderveld

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Dwingelderveld
2 uur 20
7 km
  • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

Wandeling langs de es van Ruinen, door de Anserdennen en over de natte heide van het Dwingelderveld. Breng ook een bezoek aan de Ruiner schaapskudde en de uitkijktoren (https://www.schaapskudderuinen.nl/). De route is met witte pijlen gemarkeerd.

Tijdelijke omleiding
Een deel van deze route loopt door de Anserdennen. Dit kleinschalig heidegebied, op grens van Dwingelderveld, groeit de laatste jaren steeds meer dicht
met bomen en struiken. Natuurmonumenten wil de struikheide meer ruimte geven. Dit doen we door langs de randen van de heide bomen en struiken te verwijderen en de heide meer licht te geven. Vanwege de werkzaamheden in de Anserdennen is er een tijdelijke omleiding over het fietspad en het Witteveen. Deze omleiding wordt op de route aangegeven.

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu gesloten: morgen weer toegankelijk vanaf 10.00
Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het start- of eindpunt voor iedere wandeling en fietstocht over het Dwingelderveld.

Wat kom je onderweg tegen?

Bezoekerscentrum

1. Bezoekerscentrum

Je wandeling begint bij het Bezoekerscentrum. Hier is informatie over het gebied, een winkel en een informatiebalie. Wandel rond in de fraai aangelegde heide-en bloementuin waar bijen en vlinders op zoek zijn naar nectar. Kijk bij het ven naar wat er allemaal in het water leeft. Door de grote glazen wanden zie je hier kikkervisjes van maart tot augustus.

De Ruiner Es
Korenbloemen

2. De Ruiner Es

Op de es groeien granen en daartussen akkerkruiden en korenbloemen. Langs de rand, bij de bosjes, staan soms reeën. Je kunt ze het beste stil en rustig benaderen, dan blijven ze misschien wel staan, zodat je ze goed kunt bekijken. En luister eens? Hoor je de buizerd, hoog in de lucht, die al miauwend zijn scherpe blik over de es laat gaan?

Koolmeesje

3. Gevarieerd bos

Het glooiende zandpad voert je door een gevarieerd bos met onder andere mooie beukenbomen waar de zwarte specht graag zijn nest in uithakt. Sta eens een moment stil en hoor het ruisen van de bladeren en het gezang van de vogels, bijvoorbeeld het koolmeesje met zijn liedje dat klinkt als een fietspomp.

Praktische informatie

  • Bezoekerscentrum Dwingelderveld

  • Theehuys Anserdennen

  • Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda