Bezoek de schaapskooien bij Dwingelderveld

Kom schapen kijken bij het Dwingelderveld.

Schaapskooien

Dichtbij het bezoekerscentrum, op vijf minuten loopafstand, vind je de Ruiner schaapskooi. Deze kooi is eigendom van stichting Het Drentse Heideschaap. De kooi van Natuurmonumenten ligt in Lhee (Achter 't Zaand 4).

Ruiner schaapskudde

De schaapskooi van Ruinen ('naast' het bezoekerscentrum Dwingelderveld) staat de komende tijd in de steigers. Naast de huidige schaapskooi, die helemaal gerestaureerd wordt, komt een nieuwe schaapskooi. Ook komt er een uitkijktoren, informatiecentrum en kinderweide. De verbouwing is naar verwachting in het voorjaar 2018 klaar.

Openingstijden van de Ruiner schaapskudde: vanaf 1 november vertrekt de kudde om 9.30 uur en komt de kudde rond 16.00 uur weer terug bij de kooi.  N.B.: deze kooi, op vijf minuten loopafstand van bezoekerscentrum Dwingelderveld.

Holtinger schaapskudde

De schaapskooi van de Holtinger schaapskudde ligt bij de Toegangspoort van het Holtingerveld aan de Van Helomaweg in Havelte. De herders trekken dagelijks met de schaapskudde de heide op. Vertrek vanaf de kooi vindt tussen 09.30 uur en 10.00 uur plaats. Rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Het is altijd weer een spectaculair gezicht als de kudde er op uittrekt of terugkeert naar de kooi, zeker voor kinderen! 

Doldersumveld schaapskudde

Over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld graast een kudde onder leiding van schaapherder Catrinus Homan. De schapen zijn  van het Schoonbeker schapenras. Een keertje kijken? De schaapskooi met informatieschuur is te vinden aan de Huenderweg te Doldersum. 

Dwingelder schaapskudde 

De schaapskooi van Natuurmonumenten bevindt zich in Lhee en ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg van Lhee en Kraloo. Vertrek- en aankomst van de kudde mei tot en met september, circa 10.00 en 17.00/17.30 uur. Schaapherder Johan Coelingh heeft speciaal een knuffelkwartiertje ingesteld voor kinderen en ouders om nader kennis te maken met de schapen en in het voorjaar met de lammetjes. Zo rond 17.00 uur kun je er terecht. Je vindt de schaapskooi aan Achter 't Zaand 4 in Lhee. 

De schaapskudde in Lhee kan blijven grazen op de Dwingelderhei mede door financiële steun van de provincie Drenthe.