Ga direct naar inhoud

Bezoek de schaapskooien bij Dwingelderveld

Kom schapen kijken bij het Dwingelderveld.

Schapen Dwingelderveld

Schaapskooien

Dichtbij het bezoekerscentrum, op vijf minuten loopafstand, vind je de Ruiner schaapskooi. Deze kooi is eigendom van stichting Het Drentse Heideschaap. De kooi van Natuurmonumenten ligt in Lhee (Achter 't Zaand 4).

Dwingelder schaapskudde Lhee

De schaapskooi van Natuurmonumenten bevindt zich in Lhee (Achter 't Zaand 4) en ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg van Lhee en Kraloo. Vertrek- en aankomst van de kudde in de schaapskooi is in de periode mei tot en met september niet altijd precies aan te geven. Dat hangt af van het weer en van de begrazingsplek in het Dwingelderveld.  

Op zondagen (in de winter van 13.00 tot 17.00 uur, in de zomer van 11.00 tot 17.00 uur) heten vrijwilligers van Natuurmonumenten je van harte welkom in de ontvangstruimte bij de schaapskooi. Ze vertellen over de schapen, de kudde en het heidebeheer. En er zijn regelmatig demonstraties met wol in de hoofdrol zoals spinnen, vilten of kaarden.

De schaapskudde in Lhee kan blijven grazen op de Dwingelderhei mede door financiële steun van de provincie Drenthe.

Ruiner schaapskudde

De schaapskooi van Ruinen ligt op vijf minuten loopafstand van bezoekerscentrum Dwingelderveld. Naast de 'oude' schaapskooi, die helemaal gerestaureerd is, staat een nieuwe schaapskooi. Ook een uitkijktoren en informatiecentrum met vergaderlocatie is in 2018 geopend.

Holtinger schaapskudde

De schaapskooi van de Holtinger schaapskudde ligt bij de Toegangspoort van het Holtingerveld aan de Van Helomaweg in Havelte. De herders trekken dagelijks met de schaapskudde de heide op. Vertrek vanaf de kooi vindt tussen 09.30 uur en 10.00 uur plaats. Rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Het is altijd weer een spectaculair gezicht als de kudde er op uittrekt of terugkeert naar de kooi, zeker voor kinderen! 

Doldersummerveld schaapskudde

Over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld graast een kudde onder leiding van schaapherder Catrinus Homan. De schapen zijn  van het Schoonbeker schapenras. Een keertje kijken? De schaapskooi met informatieschuur is te vinden aan de Huenderweg te Doldersum. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid