Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vrijwilligers- en inforuimte Achter 't Zaand

Zodra je de vrijwilligers- en inforuimte bij schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee binnenkomt, daalt er een rust over je. Met een fantastisch uitzicht en de warme ontvangst van de vrijwilligers wil je het liefst lang blijven zitten. Wat een plek om van het Dwingelderveld te genieten.

Let op: In verband met de maatregelen tegen het coronavirus is het erf rondom de schaapskooi en de inforuimte in de niet toegankelijk.

Interieur vrijwilligers- en inforuimte

Toen opslag, nu gastvrije plek

Eens een opslagruimte met benodigdheden voor de schaapskudde, nu een multifunctionele ruimte. Niet alleen de vrijwilligers komen hier op adem. Bezoekers van het Dwingelderveld kunnen op de zondagmiddagen binnenlopen voor informatie over de schapen, hun werk op de hei en de verwerking van wol. 

Buitenruimte vrijwilligers- en inforuimte

Vrijwilligers en vrij'wol'ligers

Vrijwillige schaapherders assisteren de vaste herders Johan Coeling en Anja Prent. Andere vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schaapskooi. En inmiddels zijn er vrij’wol’liggers; zij laten zien wat je met de wol van de Drentse heideschapen kunt doen.

Workshop vachtvilten

Het borrelt en het bruist

Er is altijd wat te doen bij de schaapskooi en de inforuimte. ’s Morgensvroeg en tegen de avond is het een komen en gaan van zo’n 200 schapen met  herder en hond. Op de zondagmiddagen zijn er demonstraties van de vrij’wol’ligers. Regelmatig geven zij workshops vachtvilten. En in ieder geval is er begin april de inmiddels traditionele Lammetjesdag. Even een eindje lopen: het familiepad, geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, loopt  niet alleen langs de schaapskooi, maar ook door heidevelden, langs een ven en door het bos. 

Parkeren

Vanaf parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer in Lhee is het ongeveer 10 minuten lopen naar de schaapskooi. Voor mensen met een beperking is er een speciale parkeerplaats bij de schaapskooi.

Openingstijden

Het infocentrum is in de winter geopend van 13.00 tot 17.00 uur, in de zomer van 11.00 tot 17.00 uur. Volg ons op twitter: @DeZaandstee.nl voor de juiste informatie.

Corona-virus

In verband met het Corona-virus is de vrijwilligers- en inforuimte tijdelijk gesloten.

Vertrek en aankomst van de kudde

De tijdstippen zijn niet altijd precies aan te geven in de periode mei tot en met september. Dat hangt af van het weer en van de begrazingsplek in het Dwingelderveld. In de periode oktober tot april gaan ze vaak om 10.00 uur op pad en komen ze rond 17.00 uur terug.

Toilet

Het toilet aan de zijkant van het gebouw is ook geschikt voor mensen met een beperking. Dit toilet is altijd toegankelijk.

Meer weten over de schaapskudde?

200 Drentse heideschapen, de herder, zijn hond, hun werk..... er is zoveel over te vertellen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo