Ga direct naar inhoud

Scholenprogramma Bezoekerscentrum Oisterwijk

Willen jullie met de hele klas de natuur in? Kom dan naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Je doet er allerlei grappige, spannende, interessante en leerzame activiteiten.

Twee kinderen vermaken zich met het lesprogramma van Oisterwijk

Informatie en reserveren

De begeleide activiteiten boek je bij IVN, de onbegeleide activiteiten boek je bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Begeleide activiteiten boeken

In verband met de planning van de gidsen moet een activiteit minimaal 1 maand van tevoren geboekt worden. Stuur een mail naar [email protected].

Onbegeleide activiteiten boeken

Stuur een mail naar [email protected] of bel van dinsdag t/m zondag naar het Bezoekerscentrum op 013-5915000.

Een onbegeleide activiteit boek je bij Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten. Reserveren gaat het snelst telefonisch via 013 591 5000 en eventueel per mail via [email protected].Een activiteit boek je bij Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten. Reserveren gaat het snelst telefonisch via 013 591 5000 en eventueel per mail via [email protected].

Begeleide activiteiten te boeken via [email protected]:

Er zijn verschillende mogelijkheden met verschillende thema’s, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de kinderen. Alle programma’s worden begeleid door IVN-vrijwilligers die het leuk vinden om met de kinderen op hun eigen niveau de natuur te ontdekken. Ga dus op avontuur met de kinderen rondom Groot Speijck.

Het programma kan uitgebreid worden met spelen in de Speel-natuur van OERRR. Hier kun je hutten bouwen, klauteren en met water spelen. Op de bosweide kun je spelletjes doen en lekker picknicken. Want waar smaken je boterhammen nu beter dan buiten? Misschien ontdekken de kinderen zelfs een eekhoorn of zien ze een specht. Maar één ding is zeker: ook zonder speciale waarnemingen gaat iedereen na een dagje buiten met een goed gevoel naar huis.

 

Veel plezier in de Oisterwijkse Bossen en Vennen en tot gauw!

De natuurgidsen van IVN OisterwijkNoniksie

De geheimzinnige Noniksie woont in het bos. Hij voelt zich saai en niet zo bijzonder. Daarom blijft hij overdag verdrietig in zijn holletje en gaat hij alleen ‘s nachts in het donker op pad. Hij fantaseert er soms over welk dier hij graag zou willen zijn. 

De kinderen gaan Noniksie helpen om zich wat beter te voelen. Tijdens een korte wandeling rond het ven komen ze een aantal dieren tegen. Bij elk dier voeren ze een opdracht uit waarbij 

natuurbeleving centraal staat. Als beloning krijgen ze iets moois  van dat dier mee waarmee ze na afloop Noniksie een beetje mooier kunnen maken. Aan het einde van de tocht wordt de puzzel gelegd en dan kan iedereen zien hoe bijzonder Noniksie is geworden.

 

Praktische informatie

• Duur: 75 minuten

• Doelgroep: groep 1 en 2

• Deze activiteit kost  € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers

• Noniksie kan het hele jaar geboekt worden

• Bijzonderheden: de klas wordt verdeeld in kleine groepen van ongeveer 5 kinderen. Deze gaan gelijktijdig op pad onder begeleiding van een ouder of leerkracht.

 

Horen, zien en voelen 

Tijdens deze avontuurlijke ontdekkingstocht worden alle zintuigen spelenderwijs geprikkeld. 

We staan stil om te luisteren hoeveel verschillende geluiden we horen in het bos en we komen in beweging om te ervaren hoe alles voelt. We ontdekken dat alle bomen anders aanvoelen. En dat je met een blinddoek op weliswaar minder ziet. Maar: met behulp van je andere zintuigen kun je toch juist nog heel veel ‘zien’.

En natuurlijk gebruiken we onze neus om uit te zoeken of het hier nu stinkt of dat er juist een lekker bosgeurtje hangt. Het bos biedt zoveel mogelijkheden om onze zintuigen te ontdekken dat de tijd voorbij vliegt bij deze excursie. 

 

Praktische informatie

• Duur: 75 minuten

• Doelgroep: groep 3-6

• Deze activiteit kost  € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers

• Horen, zien en voelen kan het hele jaar geboekt worden

• Bijzonderheden: de klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen.. De groepen gaan gelijktijdig op pad, ieder met een eigen begeleider. 

Watersafari

Tijdens deze excursie ontdekken we wat er allemaal leeft in de Oisterwijkse vennen. Insecten als waterjuffers, schaatsenrijders, bootsmannetjes en schrijvertjes, maar ook bloedkruipers, slakken, libellenlarven en de grote geelgerande watertor. De kinderen gaan met een schepnet en zoekkaart op pad. Vanaf de waterkant vangen ze diverse waterdiertjes die we één voor één bekijken. Hoe zien ze er uit van dichtbij? Wat eten ze het liefst? Wie is de grootste vijand? Tijdens de watersafari ervaren de kinderen hoe belangrijk water is voor ons en de natuur. Praktische informatie

 • Duur: 90 minuten    

• Doelgroep:    groep 3-8

• Deze activiteit kost  € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers

• Deze activiteit kan alleen van medio april tot oktober geboekt worden én als voldoende water in het Speijckven is.

• De klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal  15 kinderen. Terwijl de ene groep  

   op watersafari gaat, kan de andere groep gratis gebruik maken van de Speelnatuur van OERRR . Halverwege wisselen de groepen.

 

Speuren naar sporen

Hoe kun je ontdekken welke dieren er in het bos leven zonder dat je ze direct kunt zien? Door als een echte detective te letten op hun sporen! 

Voor wie goed kijkt, krioelt het van sporen van allerlei dieren die zich voor ons verborgen houden. Niet alleen pootafdrukken, maar ook poep, veertjes en knaagsel laten zien welke dieren er in het bos leven. Dus gebruik je ogen, oren en neus om te speuren naar sporen.

 

Praktische informatie

• Duur: 75 minuten

• Doelgroep: groep 3-8

• Deze activiteit kost € 100,- en wordt begeleid door 2 IVN-vrijwilligers.

• Deze activiteit kan het hele jaar geboekt worden.

• De klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen. De groepen gaan gelijktijdig op pad, met ieder een eigen begeleider.

 

 

Aanvragen activiteit

Een begeleide activiteit aanvragen kan via https://www.ivn.nl/afdeling/oisterwijk-eo/scholen-in-de-natuur. Wil je eerst graag meer informatie? Neem dan graag contact op via [email protected].

 

In verband met de planning moet de activiteit minimaal één maand voor de gewenste datum aangevraagd worden. Kosteloos afmelden kan tot uiterlijk één week van tevoren. Wordt de activiteit later afgezegd, worden de kosten volledig in rekening gebracht. 

Bij regen gaat de activiteit gewoon door. Alleen bij annulering wegens extreme weersomstandigheden  worden er uiteraard geen kosten in rekening gebracht.Locatie

De activiteiten vertrekken vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. 

We verzamelen voor het gebouw op de houten vlonder.Tijdstip

Dag en tijdstip worden in overleg met de werkgroep Scholen in de Natuur afgesproken. 

Schoolactiviteiten kunnen plaats vinden vanaf 9.30 uur. Op maandag zijn er geen activiteiten mogelijk omdat Bezoekerscentrum Oisterwijk die dag gesloten is.

 

Kleding

In het bos kunnen kleren vies worden. Houd daar rekening mee. Bij de Watersafari zijn laarzen en 

eventueel een droog setje kleding aan te bevelen. Teken en muggen zijn dol op blote armen en benen. Je kunt ze het beste op afstand houden met een lange broek en een shirt met lange mouwen. 

 

Verantwoordelijkheid

IVN Oisterwijk voert het programma uit in opdracht van de school. De school is verantwoordelijk voor 

de leerlingen. IVN Oisterwijk is verantwoordelijk voor de invulling en begeleiding van de activiteit.

 Voor scholen die alleen gebruik willen maken van de Speelnatuur van OERRR zonder een activiteit te hebben geboekt, vraagt Natuurmonumenten een vergoeding van € 1,50 per kind. Ook hiervoor kun je reserveren bij het bezoekerscentrum.

 

Op speurtocht in Oisterwijk

Scholenactiviteiten zonder gids

Onbegeleide activiteiten te boeken via [email protected]

Seizoenstochten (groep 1 t/m 8)Beleef de seizoenen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen en ontdek wat elk seizoen zo bijzonder maakt. De kinderen lopen een mooie route en doen onderweg allerlei leuk en leerzame opdrachten over de natuur in de lente, zomer, herfst of winter. Je kunt kiezen uit een tocht voor groep 1 t/m 4 en een tocht voor groep 5 t/m 8.

Praktische informatie:

 • Duur: ongeveer 1,5 uur
 • Groep 1 t/m 4 of 5 t/m 8
 • Kan het hele jaar geboekt worden
 • Na een korte instructie van Natuurmonumenten, ga je zelf op pad in groepjes van 5 of 6 leerlingen met een leerkracht/begeleider
 • Maximaal 30 kinderen
 • € 55,- per groep

 

Bzzz speurtocht ( groep 1, 2 en 3)

Overal om je heen in het bos leven kleine beestjes; in de lucht, in het water en op de grond. Gebruik je ogen, oren en handen om insecten in de natuur te ontdekken. Je loopt een mooie route en doet onderweg allerlei spelletjes en opdrachten die met insecten te maken hebben. Praktische informatie:

 • Duur: ongeveer 1 uur
 • Groep 1, 2 en 3
 • Het leukst in april t/m oktober
 • Na een korte instructie van Natuurmonumenten, ga je zelf op pad in groepjes van maximaal 5 of 6 leerlingen met een leerkracht/begeleider
 • Maximaal 30 kinderen
 • € 55,- per groep

 

Dierenmanieren (groep 5 en 6)

Elk dier in het bos heeft zijn eigen manier om te overleven. Ontdek de dierenmanieren tijdens deze speurtocht en voer zelf verschillende opdrachten uit om hun trucjes te leren. Kruip in de huid van een vos en leer sluipen, leer balanceren als een eekhoorn, jezelf camoufleren als een ree en luisteren als een vleermuis.

Praktische informatie:

 • Duur: ongeveer 1,5 uur
 • Groep 1 t/m 4 of 5 t/m 8
 • Kan het hele jaar geboekt worden
 • Na een korte instructie van Natuurmonumenten, ga je zelf op pad in groepjes van 5 of 6 leerlingen met een leerkracht/begeleider
 • Maximaal 30 kinderen
 • € 55,- per groep

 

Speelnatuur (groep 1 t/m 8)Achter het bezoekerscentrum ligt de Speelnatuur van OERRR. Kinderen kunnen hier naar hartelust spelen in een echt bos. Een gedeelte van het bos is ook toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking, zodat alle kinderen samen hutten kunnen bouwen en met water kunnen spelen. Scholen die gebruikmaken van ons lesprogramma gratis in de Speelnatuur. Aan scholen die geen activiteit boeken, vragen wij een vergoeding van € 1,50,- per kind. Wil je met je school komen spelen in de Speelnatuur? Reserveer dan op dezelfde manier als met de andere scholenactiviteiten.

Praktische informatie:

 • Duur: zo lang als je wilt!
 • Groep 1 t/m 8
 • Kan het hele jaar geboekt worden
 • Je gaat zelf spelen onder toezicht van leerkracht/begeleider
 • Maximaal 60 kinderen
 • Gratis in combinatie met een andere activiteit in ons scholenprogramma. Anders € 1,50 per kind

 

Kinderfeestje Ackerdijkse Plassen

Begeleide activiteiten

Scholenprogramma Het Bewaarde Land in de Kampina

De Kampina, het natuurgebied dat naast de Oisterwijkse Bossen en Vennen ligt, kent ook nog een bijzonder programma voor scholen: Het Bewaarde Land. Dit is een natuurbelevingsprogramma voor scholen uit het basisonderwijs. Het brengt kinderen weer meer in contact met de natuur. Het is gericht op ervaren, met alle zintuigen.

Het Bewaarde Land wordt verzorgd door IVN Brabant, niet te verwarren met IVN Oisterwijk. Meer informatie over Het Bewaarde Land en hoe jouw school kan deelnemen vind je hier.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid