Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waarom omgevallen bomen op Tiengemeten blijven

23 februari 2022 | Chantal van Burg

In nog geen 1,5 week tijd gaan we van storm, naar storm, naar storm. Vanaf deze week mogen we zelfs spreken van een drielingstorm: met als eerste Dudley, toen Eunice en maandag Franklin. Helaas gaf deze drieling ons ook onrust in de vorm van omgevallen bomen, kapotte bouwwerken en schade aan gebouwen. Vooral materiele schade. In de natuurgebieden troffen wij omgevallen bomen, maar hadden wij ook onrust of nesten van grote roofvogels de stormen wel zouden doorstaan.

Omgevallen boom Tiengemeten

Maar de stormen brengen ook positieve kanten met zich mee. Ze zeggen niet voor niets ‘dood hout doet leven’. Het oude hout wordt opgeruimd waardoor er weer ruimte ontstaat waar allerlei organismen van profiteren.

Op Tiengemeten hebben we dan wel geen bos, maar bomen zijn er wel. Ook hier zorgde de drieling voor overlast. Op een aantal plekken op het eiland gingen bomen op. Gelukkig bleef de schade dit keer beperkt en zorgden de stormen enkel voor onveilige situaties doordat een boom over de weg was gevallen. Deze bomen haalden we weg en plaatsten we naast de weg.

Bomen op Tiengemeten

Misschien vraag je je af waarom we deze bomen niet uit het gebied verwijderen. Nou, hoe meer dood hout er blijft liggen, hoe hoger de soortenrijkdom. Stel dat een boom in een natte omgeving met kluit en al omgaat, dan kan hij een poel opentrekken waar moerasplanten kunnen groeien en amfibieën zich kunnen voortplanten. Ben je op Tiengemeten, wandel dan eens de Beverroute en loop dan bij de aardappelloods eens naar de kreek die erachter ligt. Hier zie je zo’n boom met kluit liggen. Juist die kluit vormt een natuurlijke broedplaats voor bijvoorbeeld de ijsvogel.

IJsvogel

Dood hout hoort bij de kringloop van de natuur. Bomen gaan na verloop van tijd dood door ziekte of zoals deze week het geval was, vallen om door een storm. Als het hout is doodgegaan boren insecten gaten in het hout waarin schimmels en bacteriën het hout kunnen afbreken. De schimmels zijn zelf ook weer voedsel voor andere insecten die vervolgens weer worden gegeten door muizen en vogels zoals de boomklever.

Benieuwd naar wat er zoal te zien is in en rondom deze dode bomen? Wandel de Beverroute en neem een kijkje achter de aardappelloods of ga naar het westen (Wildernisroute) en inspecteer de grote els die afgelopen maandag omgewaaid is ter hoogte van de passantenhaven.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven