Europese verkiezingen 2024
Op 6 juni 2024 waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. Veel van de belangrijkste natuurwetgeving komt uit de Europese Unie. Komende jaren neemt men in Europa belangrijke beslissingen over de toekomst van de Nederlandse en Europese natuur.
Wij zijn natuurliefhebbers
Als de natuur op iemands stem kan rekenen, dan is het wel op die van ons. Gebruik dus je stem tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement en laat de natuur leven. Want een florerende natuur beschermt ons tegen wateroverlast en droogte en hitte. Zorgt voor voedselzekerheid door bestuiving en gezonde bodems. Als wij niet gaan stemmen, dan verliest de natuur, en wij zelf dus ook.
Grote keuzes
Europa beslist veel over onze leefomgeving en onze natuur. Europese regels zorgen voor bescherming van onze water- en luchtkwaliteit. Europa bewaakt ook de ondergrens van onze natuur. Zonder de EU zouden ze in Frankrijk nog jagen op ‘onze’ wulpen. Wij als kiezers beslissen dan weer wie ons vertegenwoordigt in de EU en wie dus zulke beslissingen neemt. Een groene stem kan daarmee een groot verschil maken. Lees hier onze reactie op de verkiezingsuitslag.
Dankzij de EU kan Natuurmonumenten werken aan natuurherstelprojecten zoals in het Fochteloërveen en Witte Veen. Mede door Europese regels kunnen we werken aan de verbetering van de waterkwaliteit. Met hulp van Europese subsidies kunnen we CO2-uitstoot vanuit veen tegengaan. En kunnen we ons wapenen tegen de negatieve effecten van de klimaatcrisis. Met hulp van Europees geld ruimte creëert Natuurmonumenten bijvoorbeeld voor rivieren om overstromingen te voorkomen bij het rivierklimaatpark IJsselpoort.
Wij willen onze kwetsbare natuur beschermen. Zodat kwetsbare dieren en planten een ongestoord bestaan hebben. Genoeg redenen om natuurlijk te stemmen.
Boswachter Joep over Europese verkiezingen en natuur
Meer weten over de Europese verkiezingen?
- In deze podcast legt Arie Trouwborst professor van de leerstoel Natuur- en waterrecht aan de Universiteit Tilburg het belang van Europa voor natuur- en milieubescherming uit.
- In deze playlist op Youtube ziet u Nederlandse kandidaten op wie u kunt stemmen voor de EU-verkiezingen. Ze vertellen wie zij zijn, wat zij met natuur hebben en wat zij in Brussel willen gaan bereiken.
- Het Wereld Natuur Fonds Nederland heeft verschillende politieke partijen een vragenlijst gestuurd om te kijken in hoeverre hun verkiezingsbeloften overeenkomen met de prioriteiten van het WWF. (scroll op die pagina naar beneden naar 'verkiezingsbeloften')
- Er valt iets te kiezen valt op het gebied van natuur, milieu en klimaat. Sommige partijen staan flink op de rem, anderen pleiten voor ambitieuzer beleid. Enkelen willen veel bestaande natuur-en klimaatwetten het liefst in de prullenbak gooien. Vroege Vogels maakte een analyse van het groene gehalte van de verkiezingsprogramma’s.
- Zeven Europese topkandidaten kruisen onder leiding van journalist Frénk van der Linden op dinsdag 4 juni de degens in Den Haag in hét Groene Verkiezingsdebat. Het debat is live bij te wonen of te volgen via een livestream.
- ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft weer een stemwijzer gemaakt om te helpen bij de keuze in het stemhokje. Helaas staan er geen expliciete vragen over natuur in maar wel over landbouw.
Scorebord van het Europees Parlement
We helpen je graag om een geïnformeerde stem uit te brengen voor mens en natuur bij de komende EU-verkiezingen. Daarom heeft onze koepelorganisatie in Brussel het European Environmental Bureau in samenwerking met BirdLife Europe, Climate Action Network (CAN) Europe, en Transport & Environment de stemresultaten van Europarlementariërs van de afgelopen vijf jaar nauwkeurig geanalyseerd. De resultaten zijn verwerkt in een scorebord. Gebruik deze interactieve tool om een overzicht te krijgen van de stemprestaties van de nationale politieke partijen en Europese Parlementaire Groepen.