Bouw een egelhuisje

Wist je dat egels tegenwoordig moeilijk een plek kunnen vinden om te overwinteren? Onze tuinen en parken zijn veel te netjes voor ze. Help de egel een handje en bouw een warm winterhuisje voor hem. 

Bouw een egelhuisje

Voor hun winterslaap gaan egels op zoek naar een rustig en beschut hoekje. Zorg dus voor een plek in de tuin waar ze beschermd en ongestoord hun holletje kunnen maken. Dan kan door bladeren en takken te laten liggen waar ze zelf een holletje van maken, maar je kan ze ook helpen met een eigen egelhuisje.

Dit heb je nodig:

  • Kistje / mand met gat in zijkant.
  • Bladeren.
  • Takken/hout.
  • Evt. dakpannen.

Gebruik een oude kist of mand met een gat in de zijkant als huisje voor de egels. Je kunt de bovenkant waterdicht maken met dakpannen, takken of een dikke laag bladeren. Gebruik ook wat oud hout, bladeren en takken om het huisje een beetje mee te camoufleren. Zo heeft de egel een rustig plekje. Wil je er helemaal een egelparadijs van maken? Zet dan een schoteltje met droge kattenbrokjes voor de ingang om de egel te lokken.

En, zit er al een egel in je huisje? Let op pootafdrukken, drolletjes of verschoven bladeren. Til het huisje niet op, dan schrikt de egel en komt waarschijnlijk niet meer terug.

Misschien vind je dit ook leuk:

 

    logo