De leukste spelletjes voor in de tuin

Met OERRR hoef je je geen moment te vervelen. We hebben de 10 leukste spelletjes voor je op een rijtje gezet. Voor in de tuin maar ook leuk op straat, in het park of in het bos.

Kind met blinddoek - OERRR

Blinde-boom-mannetje

Boswachters kennen hun natuurgebied super goed. Zelfs in het donker weten ze de weg te vinden. Hoe zit dat met jou? Doe de test! Dit spel kan je het beste in tweetallen spelen. De één krijgt een blinddoek om. De ander begeleidt degene met blinddoek tijdens een korte wandeling naar een boom (of struik) in de tuin of langs de kant van de weg. Bevoel de boom goed: voel je een ruwe of gladde stam, heeft de boom zijtakken of ergens een holte? Sla je armen of handen om de stam en rek je uit om te voelen of de boom groter is dan jijzelf. Loop geblinddoekt terug naar de beginplek en kijk of je kunt raden welke boom de voelboom was. Je zult zien dat je nu heel anders naar een boom kijkt.

Nodig:

  • Theedoek of slaapmasker
  • Tweetallen kinderen
Natuurbingo - OERRR

Natuurbingo

Natuurbingo

Download de bingokaart hieronder. Geef elk kind een kaart en een bakje om de bingo-vondsten in te bewaren. En zoeken maar! Van de dingen die je niet kunt meenemen, zoals dierensporen, bloemen en vogelnestjes, maak je een foto. Wie heeft het snelst bingo? Je kunt natuurlijk ook je eigen bingokaart maken met andere natuurvondsten.

Nodig:

Kind met verrekijker - OERRR

Fotosafari

Fotosafari

Download de dierenfoto’s hieronder, print ze uit en plak ze op stevig karton. Eén iemand is de boswachter. Hij of zij zet de foto's buiten verspreid neer op flinke afstand van elkaar. Plaats de foto’s hoog, laag en ‘verstop’ er een paar, zodat iedereen straks echt z'n best moet doen om ze te spotten. Om de beurt mag iedereen door de verrekijker kijken, maar nog niets zeggen. Heeft iedereen gekeken? Dan mag je om en om zeggen welke dieren je hebt gezien. 

Nodig: 

Diersporen

Spoorzoeken

Spoorzoeken

Ga met z'n allen dierensporen raden! Download het overzicht met dierensporen hieronder en print deze uit voor alle kinderen. Eén kind is de boswachter, de andere kinderen zitten in een rijtje op de grond of rond de zandbak. Aan de hand van het overzicht met dierensporen, tekent de boswachter een spoor in het zand. De andere kinderen proberen nu te raden van welk dier dit spoor is. Als ze het niet meteen weten, kan de boswachter hints geven. Bijvoorbeeld door het bijhorende geluid te maken.

Nodig: 

Zandtekening - OERRR

Pictionary

Pictionary

Maak kaartjes met daarop namen van dieren, bomen of voorwerpen uit de natuur en stop deze in een envelop. Pak nu om de beurt een kaartje uit de envelop en teken op een groot vel papier wat op het kaartje staat. De rest van de kinderen moet binnen de tijd van de zandloper raden wat je tekent. Tip: dit is ook leuk om in de zandbak te doen met zandtekeningen.

Nodig:

  • Envelop met daarin kaartjes van dieren en voorwerpen uit de natuur 
  • Zandloper (telefoon)
  • Potlood en papier
Rennende kinderen - OERRR

Dennenappeldans

Dennenappeldans

Eén iemand is de boswachter. Hij of zij zet de rest van de kinderen in een kring en legt een aantal dennenappels (of iets anders: stenen, kastanjes, bloemen) in het midden. Hoeveel dennenappels je nodig hebt, hangt, net als bij stoelendans, af van het aantal kinderen. Acht kinderen betekent zeven dennenappels, zeven kinderen zes dennenappels enzovoorts. Start de muziek. De kinderen lopen rond en zodra de muziek stopt pakken ze een dennenappel. Wie geen dennenappel heeft, gaat aan de kant staan. Iedereen legt zijn dennenappel weer in het midden en de boswachter haalt er één weg. Vervolgens wordt de muziek weer gestart en gaan de kinderen weer rondlopen. Wie de laatste dennenapel pakt is de winnaar.

Nodig:

  • Dennenappels (of iets anders)
  • Een telefoon of andere muziekinstallatie
Vlinders vangen met schepnet - OERRR

Vlinderspel

Vlinderspel

Dit spel kun je het best in tweetallen spelen. Download hieronder de vlinders, print ze op stevig papier en knip ze uit. Ga tegenover elkaar staan met een paar meter ertussen. Eén kind krijgt een schepnet. Het andere kind krijgt de twaalf vlinders met een knijper eraan en gooit deze vlinders richting het kind met het schepnetje. Hoeveel vlinders kun je vangen binnen twee minuten?

Je kunt dit spel ook in drietallen doen. Twee kinderen gooien dan de vlinders naar elkaar over terwijl het derde kind in het midden staat met een schepnetje en deze vlinders probeert te vangen.

Nodig:

Kind in de lente - OERRR

Luisterspel

Luisterspel

Om je heen hoor je altijd wel geluiden. Rijdende auto's bijvoorbeeld, of kwakende eenden. Ga allemaal in een kring zitten met de rug naar elkaar toe. Houd dan twee minuten je handen voor je ogen en wees heel stil. Vertel na twee minuten wat je allemaal gehoord hebt.

Nodig:

  • Stopwatch (telefoon)
Kever op hand kind - OERRR

Kriebelbeestjes zoeken

Kriebelbeestjes zoeken

Zie jij nooit wilde dieren? Dan moet je beter kijken! Ze lopen overal, zelfs onder je voeten. Als je goed kijkt, vind je altijd welk kleine kriebeldiertjes. Pak er voorzichtig eentje op en stop 'm in een loeppotje of bekijk 'm eens goed op je hand. Weet je welk diertje je hebt gevangen? En als je het niet weet, welke naam zou jij aan het diertje geven? Kun je 'm terugvinden op het Kriebelpaspoort? Als je het diertje goed bekeken hebt, zet hem dan weer veilig terug in de natuur.

Nodig:

Zoeken in de natuur - OERRR

Kleurendobbelspel

Kleurendobbelspel

De natuur zit vol met kleuren. Bladeren zijn groen, de lucht is blauw en een boomstam is bruin. Of toch niet? Als je goed kijkt zie je dat bladeren ook rood kunnen zijn en boomstammen wit. Voordat je dit spel kunt spelen, moet je bepalen welk cijfer welke kleur krijgt op de dobbelsteen. Eén Is bijvoorbeeld groen, twee is blauw, drie is groen enzovoort. Schrijf dit op een vel papier zodat iedereen het goed kan zien.

Ga in een kring staan. Eén iemand gooit vervolgens de dobbelsteen. Zoek nu een voorwerp in de natuur met kleur die hoort bij dat getal. Wie als laatste iets heeft gevonden is af. Zo ga je door tot er één winnaar is.

Nodig:

  • Dobbelsteen
  • Pen en papier

 

Misschien vind je dit ook leuk

logo