Ga direct naar inhoud

Maak heksenjam van OERRR

Lekker he, al die rijpe bramen?! Wist je dat je daar bramen jam van kunt maken? Heksenjam van OERRR is makkelijk te maken met verse bramen, brandnetels en dit recept.

Bramen jam maken

Wanneer is het bramentijd?

De bramentijd loopt van eind juli tot en met september of soms zelfs oktober. Of ze rijp zijn hangt af van de natuur. Als je dus bramen wil plukken, is het goed om af en toe eens te kijken of het al kan. Bramen zijn rijp wanneer ze donkerpaars of zwart gekleurd zijn en ze makkelijk loslaten van de steel.

Belangrijk: Pluk alleen een bakje voor eigen gebruik, laat altijd bramen hangen voor de dieren en ga niet van de paden af bij het plukken. 

Wat heb je nodig om bramen jam te maken? 

  • 500 gram bramen (je kan ook aardbeien of bosbessen gebruiken)
  • 10 brandnetelblaadjes
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • potten met deksels*

Zo maak je de heksenjam

Stap 1: Snij de vruchten en brandnetelblaadjes in stukjes en doe samen met de geleisuiker en citroensap in een hoge pan.

Stap 2: Breng het mengsel aan de kook en blijf goed roeren.

Stap 4: Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de pan afkoelen.

Stap 5: Schep de jam in de potten* en draai de deksel er gelijk op.

Stap 6: Zet de potten ongeveer 5 minuten op hun kop. Zo wordt de lucht eruit gedrukt en kun je de jam langer bewaren. 

Stap 7: Laat de jam nu goed afkoelen.

En nu smullen maar! Heerlijk op een broodje of door de yoghurt. 

*Steriliseer de potten eerst voordat je ze gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld in de afwasmachine op een heet programma. Je kunt ze ook 15 minuten uitkoken in een pan met water. Laat ze vervolgens omgekeerd uitlekken op een thee- of handdoek.

Misschien vind je dit ook leuk