Ga direct naar inhoud

Wat weet jij over de hommel?

Hommels zijn bezige bijtjes. Maar zijn ze eigenlijk bij? Waar maken ze een nest en wat doen ze zoal? OERRR vertelt je graag over de hommel.

Hommel

Is de hommel een bij?

Het antwoord is: ja. De hommel is een bij. Hij is groter en heeft meer haar dan andere bijen soorten. Met al die haren kan hij makkelijk stuifmeel uit een bloem meenemen. 

Levensloop van de hommel

Net de honingbij is de hommel een sociale bij. Dit betekent dat ze in een volk samenleven. Een hommelnest begint met alleen een hommelkoningin. Aan het einde van de zomer wordt zij bevrucht en in de winter zoekt ze een schuilplek om de overwinteren. Als het voorjaar wordt, komt ze tevoorschijn en gaat ze op zoek naar eten. Vervolgens gaat ze aan de slag met het bouwen van een nest.

Sommige hommelsoorten doen dit onder de grond. Andere soorten kiezen weer voor een nestje boven de grond, tussen graspollen of in een holle boom.

Uit de eerste eieren in het nest komen de werksters. Zij houden zich bezig met de bouw van het nest en het verzamelen van voedsel. Later in de zomer komen er alleen nog mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eieren. Als deze het nest verlaten, begint de hele cyclus van de hommel weer opnieuw.

Hoeveel hommel soorten tel jij?

In Nederland leefden ooit 29 soorten hommels. Daarvan zijn er al acht verdwenen! En de meeste soorten die er nog wel zijn, doen het helaas steeds slechter. Hoeveel hommels zie jij in je tuin? Volg ze eens en kijk waar ze naartoe vliegen. Zie je wat hun lievelingsbloemen zijn? Als de hommel lekker zit te eten, kan je misschien wel even zijn bontjasje aaien.

Help de hommel

Wil jij insecten zoals de hommel helpen? Zorg dan dat je tuin of balkon een fijne plek is voor deze bij om te leven en zaai wilde bloemen!

Misschien vind je dit ook leuk