Ga direct naar inhoud

Wat weet jij over de hommel?

Wist je dat de hommel ook een bij is? Hij is groter en heeft meer haar dan de gewone bij. Met al die haren kan hij makkelijk stuifmeel uit een bloem meenemen.

Hommel

Bijzondere levensloop

Net als de honingbijen zijn de hommels sociale bijen. Dit betekent dat ze in een volk samenleven. Een hommelnest begint met alleen een hommelkoningin. Aan het einde van de zomer wordt zij bevrucht en in de winter zoekt ze een schuilplek om de overwinteren. Als het voorjaar wordt, komt ze tevoorschijn en gaat ze opzoek naar eten. Vervolgens gaat ze aan de slag met het bouwen van een nest.

Sommige hommelsoorten doen dit onder de grond. Andere soorten kiezen weer voor een nestje boven de grond, tussen graspollen of in een holle boom.

Uit de eerste eieren in het nest komen de werksters. Zij houden zich bezig met de bouw van het nest en het verzamelen van voedsel. Later in de zomer komen er alleen nog mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eieren. Als deze het nest verlaten, begint de hele cyclus weer opnieuw.

Hoeveel tel jij er?

In Nederland leefden ooit 29 soorten hommels. Daarvan zijn er al acht verdwenen! En de meeste soorten die er nog wel zijn doen het steeds slechter. Hoeveel hommels zie jij in je tuin? Volg ze eens en kijk waar ze naartoe vliegen. Zie je wat hun lievelingsbloemen zijn? Als de hommel lekker zit te eten, kan je misschien wel even zijn bontjasje aaien.

Help de insecten

Wil jij insecten zoals de hommel helpen? Zorg dan dat je tuin of balkon een fijne plek is voor de bij om te leven en zaai wilde bloemen!

Misschien vind je dit ook leuk