Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sterfte onder de grote stern

03 juni 2022 | Jerome van Abbevé

De grote stern is een zogenaamde ‘rode lijst’ soort. Het is ieder jaar weer de vraag waar de populatie neer zal strijken om te broeden. De sierlijke kolonievogel is erg kieskeurig. Voldoende voedsel in de buurt is belangrijk. Het zijn uitmuntende vissers, ze duiken uit de lucht als een torpedo het zeewater in om vervolgens met een kleine zandspiering terug te vliegen naar de kolonie voor de broedende partner of een uitgekomen jong. Daarnaast zoeken ze een broedplek die precies voldoet aan het ‘camouflage criteria’ dat wil zeggen; kale schelpen tijdens het broeden en genoeg begroeiing om in te verstoppen tegen de tijd dat de eerste jongen uit komen. Het is ieder jaar weer een verrassing waar de kolonies gaan zitten en met welke omvang.

Marc Plomp

Sterfte onder de grote sterns

Afgelopen week worden er veel verzwakte en gestorven grote sterns aan getroffen in de Mokbaai op de Zuidpunt van Texel en in de Putten bij Petten (N-H). De vogels die worden aangetroffen in de Mokbaai zijn vermoedelijk verzwakte vogels die het geweld en rumoer van de kolonie in de Petten (Texel) willen ontvluchten. Vreemd genoeg zijn er geen meldingen van gestorven vogels rondom de kolonie in het Wagejot. Ondanks dat er veel uitwisseling is tussen alle kolonies in Nederland. Ze gaan regelmatig bij elkaar op bezoek. Mogelijk is er sprake van een uitbraak van vogelgriep in de kolonie. Ook in Schotland en Frankrijk worden zijn meldingen van sterfte onder grote sterns. Voor de op Texel gevonden dode sterns is er nog geen bevestiging dat vogelgriep de oorzaak is van de sterfte. Maandag (30-5) zijn de eerste vogels richting onderzoekslab gegaan. Er wordt verwacht dat in de loop van volgende week de resultaten binnen komen over de oorzaak van de sterfte.



Vogelgriep

Vogelgriep is voor vogels zeer besmettelijk. Bij vogelgriep kunnen bij de vogels verschijnselen waargenomen worden als: versuft liggen, ongecontroleerde bewegingen, met de kop knikken of rondjes draaien met de kop scheef. De verzwakte grote sterns die worden aangetroffen liggen voornamelijk heel stil weggedoken en zijn ernstig vermagerd. Hier zien we dus niet zozeer de kenmerkende vogelgriepverschijnselen die onder bijvoorbeeld door vogelgriep getroffen ganzen worden gezien. Of de deze week op Texel dood gevonden grote sterns getroffen zijn door vogelgriep is tot op heden dus speculatie. Aan de buitenkant kun je nooit weten waar een dier aan gestorven is. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden is daarom het dringende advies dode of zieke vogels niet zelf aan te raken en op te rapen.



Rust in watervogelgebieden

Probeer zo veel mogelijk rust te bewaren in gebieden waar veel vogels zijn. Mocht er in deze gebieden vogelgriep heersen, dan voorkom je door rust te bewaren de verdere verspreiding van vogelgriep. Blijf dus op de paden en houd honden aangelijnd. Dieren kunnen soms een voor mens of huisdier besmettelijke ziekte bij zich dragen (zoönose).



Verschillende natuur- en onderzoeksorganisaties hebben nauw contact met elkaar en houden de ontwikkelingen in de gaten.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé