natuurgebied

De Braak

Over dit natuurgebied

De Braak is ontworpen in Landschapsstijl, met z’n kenmerkende kronkelende laantjes, doorkijkjes en sierlijke vijvers.

Vleermuizen en padden

Bron: NatuurmonumentenIn boomholtes brengen vleermuizen hun jongen groot en ze overwinteren in de speciaal aangelegde kelder. Begin maart trekken duizenden padden uit het nabijgelegen Eelderdiep en het Kluivingsbos naar De Braak. In de boomtoppen vlakbij het doolhof zie je een kolonie blauwe reigers en een roekenkolonie van wel 300 paar.  In de vijvers op het landgoed zetten ze hun eitjes af. In het parkbos bloeien in het voorjaar stinsenplanten als sneeuwklokje, narcis en bosanemoon.

Afwisselende wandelroute

Met Vennebroek en Friese Veen leent landgoed De Braak zich uitstekend voor een mooie, afwisselende wandeling. Als je kiest voor onze wandelroute Vennebroek ontdek je deze drie prachtige natuurgebieden. In De Braak gaat het door de dwaaltuin met slingerpaadjes en de berceau. 

Natuurmonumenten aan het werk 

De gazons rond de vijvers worden als hooiland beheerd. Door het maaisel af te voeren zorgt Natuurmonumenten ervoor dat de grond arm blijft. Daardoor groeien hier bijzondere planten als vrouwenmantel, hemelsleutel en adderwortel. Eind 2009 is de kiosk bij de ingang gerestaureerd.

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht voor landgoed De Braak. Heb je zin om mee te helpen de natuur op het landgoed te onderhouden? Dat kan! We zijn op zoek naar mensen die ons vrijwilligersteam komen versterken. Bel: (050) 309 23 87

Uw mening

Natuurmonumenten beheert een deel van de natuurgebieden en landgoederen in de omgeving van Paterswolde. Op dit moment werken we samen met de andere landgoedeigenaren aan een toekomstplan voor alle landgoederen.
Natuurmonumenten wil graag van jou, als gebruiker, weten hoe u aankijkt tegen onze landgoederen. Welke wensen heb je als het gaat om de toekomst van de landgoederen? Registreer je hieronder en laat ons je mening weten.

word nu lid