Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beekrombout, schaarse libellesoort in Buurserzand

20 mei 2020 | Simone Damhof

Langs de Buurserbeek ligt een telroute van de Vlinderstichting. De route maakte men om de aantallen van de libellesoort beekrombout in de gaten te houden. Een libellesoort die we steeds minder zien. Al bijna twintig jaar lang inventariseren we de gegevens.

libelle beekrombout annemieke ouwehand

Reislustige libelle

De beekrombout is een bijzondere zwart met geel gekleurde libel. Vroeg in het jaar zie je ze vaak vliegen, de piek ligt in mei. Andere romboutsoorten hebben meer geel op de poten en meer geel op het achterlijf. De beekrombout heeft volledig zwarte poten. Een reislustig type, ook ver bij oevers en water vandaan kan je deze libelle aantreffen.

Zeldzaam en toch gespot

De vlinderstichting geeft aan dat landelijk gezien de beekrombout een herstel in aantallen laat zien. Zowel in het rivierengebied als langs verschillende beken in Zuid- en Oost-Nederland is de soort weer teruggekeerd. Dit is grotendeels te danken aan verbetering van de waterkwaliteit, mogelijk in combinatie met beekherstelmaatregelen. In het Buurserzand documenteren we vanaf 2001 de waarnemingen op deze route. De jaarlijkse aantallen wisselen erg sterk, de laatste 5 jaar worden er slechts 1 a 2 dieren waargenomen. bijzonder dat we deze op de plaat konden vastleggen.

De Harrevelder Schans

De Buurser beek en de Harrevelder Schans waren vroeger bijzondere locaties. Daar waar nu de beek rustig kabbelt en insecten en andere dieren er hun plek vinden stond in 1590 een verdedigingswerk. De restanten zie je nu nog in het landschap. Op de Buurserzand-gebiedspagina vind je hierover meer informatie, wandel- en fietsroutes.

Simone Damhof
Simone Damhof